ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν

Νταβούτογλου: Οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν

Οι επιχειρήσεις που άρχισε σήμερα (24/07/2015) ο στρατός και η αστυνομία της Τουρκίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

'Οι επιχειρήσεις που άρχισαν σήμερα δεν είναι μεμονωμένες, θα συνεχιστούν", δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά τις αεροπορικές επιδρομές τουρκικών μαχητικών που έπληξαν στόχους τζιχαντιστών στη Συρία και την επιδρομή που διεξήχθη εναντίον του μελών του ΙΚ και του ΡΚΚ σε όλη τη χώρα.

"Η επιχείρηση εναντίον του ΙΚ εκπλήρωσε τον σκοπό της και δεν θα σταματήσει", υπογράμμισε διευκρινίζοντας ότι οι επιδρομές κατέστρεψαν ολοσχερώς τους στόχους τους. "Το δηλώνω με σαφήνεια, δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να λάβει μέρος στον πόλεμο που διαρκεί εδώ και τέσσερα χρόνια στη Συρία, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων μας".

"Η παραμικρή κίνηση που θα απειλήσει την Τουρκία θα προκαλέσει την πιο σοβαρή αντίδρασή της", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου τόνισε, επίσης ότι, αντίθετα με ορισμένες πληροφορίες, η χώρα του δεν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Δαμασκού για τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του ΙΚ εντός του εδάφους της. Οι πληροφορίες αυτές "είναι αβάσιμες", τόνισε.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι 297 ύποπτοι για διασυνδέσεις με "τρομοκρατικές οργανώσεις", μαχητές του ΙΚ, κούρδοι αντάρτες και μαχητές της άκρας αριστεράς, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία σε δεκατρείς επαρχίες της χώρας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 37 ξένοι υπήκοοι.

Παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές επιδρομές εναντίον βάσεων του ΙΚ στη βόρεια Συρία ήταν ένα "πρώτο βήμα" και ότι οι επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών, κούρδων και ακροαριστερών μαχητών θα συνεχιστούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι ένοπλες οργανώσεις πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, διαφορετικά θα "βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνέπειες".

Η αεροπορική βάση του Ιντσρλίκ θα χρησιμοποιηθεί εντός ενός καθορισμένου πλαισίου, δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη δέσμευση της Τουρκίας στην καταπολέμηση του ΙΚ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις