«Αναπόφευκτο το δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας»

Newsroom Newsroom

«Αναπόφευκτο το δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας»

Την άποψη ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας «μοιάζει αναπόφευκτο» εξαιτίας της πολιτικής του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ.

Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ, στο BBC, ο Σάλμοντ είπε ότι το ερώτημα αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του και βρίσκεται «στα χέρια της νυν πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον».

Ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσαν να «προκαλέσουν» ένα νέο δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), απάντησε:

«Τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί.
Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη 'δέσμευσή' του. Η 'δέσμευση' αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο 'devo max' (σσ υπέρ-αποκέντρωση), κι αυτό δεν συνέβη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα- η περίπτωση κατά την οποία η Σκωτία θα ψηφίσει υπερ της παραμονής της στην ΕΕ (στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ο Κάμερον) αλλά θα βρεθεί εκτός χωρίς τη θέλησή της εξαιτίας των ψήφων της Αγγλίας.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι, αντί για το "devo max", ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει με την πολιτική της λιτότητας».

Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν το ενδεχόμενο ανεξαρτησία τους με 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα ο Σάλμοντ να παραιτηθεί.

Μετά τη νίκη του SNP, το οποίο εξασφάλισε 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις γενικές εκλογές του Μαϊου, η ηγέτις του κόμματος και σημερινή πρωθυπουργός Στέρτζον δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο άμεσο μέλλον».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved