ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Ερντογάν: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Τουρκία - Ερντογάν: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, πρόκειται για μια μακρά διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου .Μια ζώνη ασφαλείας απαλλαγμένη από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα διευκόλυνε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, υπογράμμισε επίσης αναφερόμενος στη ζώνη αυτή, την οποία θέλουν να εγκαθιδρύσουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ στην βόρεια Συρία.

Η εκκαθάριση αυτών των περιοχών και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας θα επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι 1,8 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες που υπολογίζεται πως έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, δήλωσε σχετικά με την ζώνη αυτή, για την δημιουργία της οποίας βρίσκονται σε συνομιλίες οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι αναμένει από το ΝΑΤΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα (28/7) εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας για να συζητήσει για την κατάσταση της ασφάλειας στην Τουρκία, να δηλώσει πως θα κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνουμε τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μεγάλη μας αλληλεγγύη, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατία υπό όλες τις μορφές της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή ή να δικαιολογηθεί.

Η Τουρκία ζήτησε τη διεξαγωγή της συνόδου μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και επίσης για να ενημερώσει τους συμμάχους της για τα μέτρα που λαμβάνει, είχε δηλώσει νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο, αναφερόμενη στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 32 κυρίως νεαρών φοιτητών σε μια τουρκική πόλη κοντά στην μεθόριο με την Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Η σύνοδος αυτή συνιστά μια ισχυρή ένδειξη της αλληλεγγύης προς την Τουρκία, είχε προσθέσει η ίδια.

Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει σε ένα μέλος της συμμαχίας να ζητήσει διαβουλεύσεις με τους εταίρους του όταν αισθανθεί ότι απειλείται η ασφάλειά του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει χθες σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να κατανοήσει σωστά τις προθέσεις μας και είχε σημειώσει ότι η υποστήριξη της Συμμαχίας θα εξετασθεί μόνον αν το ζητήσει η Τουρκία.

Η Τουρκία δεν επικαλέστηκε για την σύγκληση της συνόδου αυτής το άρθρο 5, το οποίο αξιώνει από τους συμμάχους να εξετάσουν μια στρατιωτική υποστήριξη.

Την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν αναλαμβάνει έναν ενεργό ρόλο στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από χρόνια ασάφειας όσον αφορά την υποστήριξη των τζιχαντιστών στην Συρία, αυτή η πολιτική στροφή του γίνεται ταυτοχρόνως με μια επίθεση στις κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με κάποια συμπάθεια στην Δύση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Το PKK στη μέση

Είναι αδύνατο να συνεχιστεί μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους ενώ γίνονται επιθέσεις, δήλωσε επίσης σήμερα ο Ερντογάν όσον αφορά το PKK και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αίρεται η ασυλία των πολιτικών που έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με αυτούς που απειλούν την εθνική μας ενότητα και αδελφοσύνη, τόνισε.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα κατά στόχων του ΙΚ στην Συρία, η Άγκυρα πραγματοποίησε πολλές αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, το οποίο πραγματοποίησε από την πλευρά του φονικές επιθέσεις κατά μελών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Μετά τα πρώτα πλήγματα, το ΡΚΚ ανέστειλε την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός που τηρούσε από το 2013 και δολοφόνησε στρατιωτικούς στην νοτιοανατολική Τουρκία.