ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οργή στον Τύπο για το χάος με τους μετανάστες στη Μάγχη (photos)

Βρετανία: Οργή στον Τύπο για το χάος με τους μετανάστες στη Μάγχη (photos)

Η νέα, χθεσινοβραδινή (29/07) απόπειρα εκατοντάδων μεταναστών να εισέλθουν στη σήραγγα της Μάγχης προκειμένου να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία, προκάλεσε την οργή του βρετανικού Τύπου, που κάλεσε την κυβέρνηση να διατάξει παρέμβαση του στρατού στο Καλαί, καθώς «η Γαλλία διαχειρίζεται την κρίση με δειλία και ανευθυνότητα».

Οι Γάλλοι αστυνομικοί υπολογίζουν σε 800 με 1.000 τους μετανάστες που βρίσκονταν στην περιοχή γύρω από την σήραγγα, ενώ απέτρεψαν περίπου 300 απόπειρες προσφύγων να εισέλθουν σε αυτή, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, που απέφυγε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των συλληφθέντων.

Η Eurotunnel ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι κατά τη χθεσινή νύχτα επικράτησε λιγότερη ένταση συγκριτικά με τις προηγούμενες, όταν γίνονταν κατά μέσον όρο περίπου 1.500 ως 2.000 απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν στη σήραγγα.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, ορισμένες ταμπλόιντ καλούν τον στρατό να επέμβει στο Καλαί, εντείνοντας τις επικρίσεις τους σε βάρος της Γαλλίας, την οποία κατηγορούν για δειλία και ανευθυνότητα στην διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.

«Στείλτε τον στρατό», είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Daily Mail, η οποία αφιερώνει πέντε σελίδες στην "καταστροφή του Καλαί".

«Εμποδίσαμε τον Χίτλερ να μπει. Γιατί οι αδύναμοι κυβερνώντες μας δεν καταφέρνουν να σταματήσουν μερικές χιλιάδες εξασθενημένους μετανάστες;», διερωτάται η εφημερίδα.

«Να γιατί φταίνε οι Γάλλοι», τιτλοφορείται ένα άλλο άρθρο της Daily Mail, η οποία κατηγορεί κυρίως Γαλλία για τον "κυνισμό" της.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Sun, εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία. «Η Κοκέλ χρειάζεται μεγαλύτερη πυγμή», βρετανική βεβαίως, υπογραμμίζει η ταμπλόιντ, προσθέτοντας ότι «η αναρχία στο Καλαί συνιστά μια κακοφορμισμένη πληγή στο πρόσωπο της Ευρώπης».

«Η Γαλλία δεν τα καταφέρνει. Οι αστυνομικοί της έχουν ξεπερασθεί από την κατάσταση και σε κάθε περίπτωση προτιμούν να φορτώνουν σε μας την ευθύνη», προσθέτει η Sun, η οποία διένειμε πίτσες στους φορτηγατζήδες και στους αυτοκινητιστές που βρίσκονταν μπλοκαρισμένοι στους αυτοκινητόδρομους του Κεντ.

«Στείλτε τον στρατό να σταματήσει την εισβολή των μεταναστών», ήταν ο τίτλος της Daily Express. Για την ταμπλόιντ αυτή, η οποία υποστήριξε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία τον Νάιτζελ Φάρατζ και το ξενοφοβικό του κόμμα Ukip, είναι «προφανές ότι οι Γάλλοι απέτυχαν να ελέγξουν τους μετανάστες».

Πιο μετριοπαθείς τόνους κράτησαν ωστόσο οι εφημερίδες Times, Guardian και Independent.

Σχετικές ειδήσεις