ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τρεις στρατιώτες νεκροί-Ανησυχία στις τάξεις της Ε.Ε.

Τουρκία: Τρεις στρατιώτες νεκροί-Ανησυχία στις τάξεις της Ε.Ε.

Μεγάλη ανησυχία για τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες του PKK, εξέφρασε η Ε.Ε. και απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση «η αντίδραση στην τρομοκρατία να είναι ανάλογη και στοχευμένη και να μην θέτει σε κίνδυνο τον πολιτικό και δημοκρατικό διάλογο στην Τουρκία».

«Η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας για την πρόληψη και την αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας, η οποία πρέπει αναμφίβολα να καταδικάζεται. Η απάντηση πρέπει ωστόσο να είναι ανάλογη, στοχευμένη και να μην θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τον πολιτικό, δημοκρατικό διάλογο στην χώρα», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σε συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

«Ο Επίτροπος εξέφρασε την βαθειά ανησυχία της ΕΕ απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις που είχαν έναν αρνητικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στους Κούρδους και την Τουρκία», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες Τύπου του Χαν.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει την δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ζητεί από την Άγκυρα να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή», σημείωσε επίσης ο Χαν.

Ο Επίτροπος της ΕΕ υπενθύμισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί για μια αυξημένη υποστήριξη προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ.

Ο Χαν υπογράμμισε εξάλλου κατά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, «ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να ανανεώσουν την δέσμευσή τους για την ειρηνευτική διαδικασία» και ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η κατάπαυση του πυρός».

Τρεις νεκροί από επίθεση που χρεώνεται στο PKK

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα και άλλος ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη μιας νάρκης που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή τους από δρόμο της επαρχίας Σιρνάκ, στην μεθόριο με την Συρία και το Ιράκ, δήλωσε μια πηγή της τουρκικής ασφάλειας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές απέδωσαν την νέα αυτή επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Με τους τρεις νεκρούς σήμερα ανήλθε σε τουλάχιστον 20 ο αριθμός των μελών των τουρκικών δυνάμεων της τάξης που έχουν χάσει την ζωή τους μετά τον τερματισμό πριν από δύο εβδομάδες της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και τις τουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο στρατός της Άγκυρας έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 260 μαχητές κατά τον πρόσφατο βομβαρδισμό βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, 10 Ιρακινοί άμαχοι έχασαν την ζωή τους από τις επιδρομές του τουρκικού στρατού το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε ότι δεν είχε στόχο κατοικημένες ζώνες σε καμία επιδρομή του.

Ρoή Ειδήσεων