ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Η πρόεδρος Ρουσέφ είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της τελευταίας τριακονταετίας

Βραζιλία: Η πρόεδρος Ρουσέφ είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της τελευταίας τριακονταετίας

Το ποσοστό δημοτικότητας της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμας Ρουσέφ παραμένει στο ναδίρ, ενώ αυξανόμενος είναι ο αριθμός πολιτών, που θα ήθελε να τη δει να αποπέμπεται από το ύπατο αξίωμα και μειώνεται το ποσοστό όσων πιστεύουν πως θα ολοκληρώσει τη θητεία της, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Ντίλμα Ρουσέφ είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Βραζιλίας μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του 1985 — καθώς το 71% των πολιτών θεωρεί από «κακή» ως «πολύ κακή» την επίδοση της κυβέρνησής της, από 65% στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της Νταταφόλια, τον Ιούνιο.

Οι δύο στους τρεις συμμετέχοντας στη δημοσκόπηση (66%) είπαν πως η Ρουσέφ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια διαδικασίας αποπομπής, από το 63% που καταγραφόταν τον Απρίλιο. Αν και η πλειονότητα των Βραζιλιάνων συνεχίζει να εκτιμά ότι η πρόεδρος θα ολοκληρώσει τη θητεία της, το 38% εξ όσων ερωτήθηκαν από τη Νταταφόλια θεωρεί ότι θα αποπεμφθεί, από το 29% που καταγραφόταν τον Απρίλιο.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Ρουσέφ ότι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία άρχισε να διεξάγει έρευνες, είναι χαμηλότερο ακόμη και από εκείνο του Φερνάντου Κόλορ το 1992, όταν παραιτήθηκε λίγο πριν βρεθεί αντιμέτωπος με μια διαδικασία αποπομπής του στο Κογκρέσο λόγω σκανδάλων διαφθοράς.

Μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της Ρουσέφ, οι εκκλήσεις να αρχίσει διαδικασία για την αποπομπή της εντείνονται. Οι αντίπαλοί της αδημονούν να δουν πώς θα εξελιχθεί μια προγραμματισμένη για την 16η Αυγούστου αντικυβερνητική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα για να διαπιστώσουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων αλλά και μια δικαστική απόφαση που αφορά την κυβέρνησή της πριν αποφασίσουν εάν θα ρισκάρουν την έναρξη της διαδικασίας στο Κογκρέσο.

Η πολιτική αβεβαιότητα επιτείνει την οικονομική κρίση, με το νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, να υποχωρεί σε χαμηλό δωδεκαετίας. Το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου, κυμαινόταν σε μια ισοτιμία 1:3,51 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Εξάλλου, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ένδειξη πως η πρόεδρος χάνει τον έλεγχο στον κυβερνητικό συνασπισμό, η κάτω Βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τους μισθούς ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, καταφέρνοντας πλήγμα στις προσπάθειές της να μειώσει το διογκούμενο κρατικό έλλειμμα.

Η έρευνα της Νταταφόλια έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.358 ψηφοφόρων σε 201 πόλεις και κοινότητες την Τρίτη και την Τετάρτη και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου από την εφημερίδα Folha de São Paulo.

Σχετικές ειδήσεις