ΚΟΣΜΟΣ

Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Ισπανία

Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Ισπανία

Οι νέες ενισχύσεις που εστάλησαν χθες επέτρεψαν να τεθεί σήμερα υπό έλεγχο η πυρκαγιά που έχει καταστρέψει από την Πέμπτη σχεδόν 65.000 στρέμματα σε οροσειρά της δυτικής Ισπανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, οι οποίες επισήμαναν ωστόσο ότι υπάρχουν «κίνδυνοι αναζωπύρωσής της».

Η Πορτογαλία απέστειλε περίπου 100 πυροσβέστες για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Εστρεμαδούρα, η οποία υπάρχουν υποψίες ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Ενισχύσεις έσπευσαν επίσης και από τις γειτονικές περιοχές της Ανδαλουσίας και της Καστίλλης και Λεόν στην Ισπανία, επιπλέον της επέμβασης στρατιωτικών μονάδων.

Σήμερα οι αρχές της περιοχής δήλωσαν ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά σημείωσαν ότι υπάρχουν "κίνδυνοι αναζωπύρωσής της" στην οροσειρά Σιέρα ντε Γάτα, στην οποία και εκδηλώθηκε η φωτιά.

Συνολικά περίπου 500 άνθρωποι εργάζονται για την κατάσβεσή της, υποστηριζόμενοι από 18 ελικόπτερα και 6 αμφίβια αεροπλάνα.
Επίσης σε συνολικά 2.400 ανθρώπους επετράπη σήμερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην περιοχή, ενώ οι δρόμοι που είχαν αποκλειστεί χθες ξανάνοιξαν σήμερα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά «όλα φαίνεται να δείχνουν» ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα, Γκιγέρμο Φερνάντεθ Βάρα.

«Όταν μια πυρκαγιά επικεντρώνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη ζώνη, αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο χέρι έπαιξε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, καθώς δεν κάνει περισσότερη ζέστη και δεν έχει περισσότερη ξηρασία στην Σιέρα ντε Γάτα απ'ό,τι στην υπόλοιπη Εξτρεμαδούρα», σχολίασε.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ζητεί στον λογαριασμό της στο Twitter από τους πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί της «αν γνωρίζουν λεπτομέρειες» όσον αφορά την προέλευση της πυρκαγιάς, προκειμένου να "διευκρινιστούν τα αίτια" που την προκάλεσαν.
Περισσότερα από 540.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές από την αρχή του έτους στην Ισπανία, περισσότερα από το σύνολο αυτών που έχουν καεί τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας.

Σχετικές ειδήσεις