ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Σύλληψη δολοφόνων μπλόγκερ

Μπαγκλαντές: Σύλληψη δολοφόνων μπλόγκερ

Στη σύλληψη δύο Μουσουλμάνων ως ύποπτοι για τον φόνο του μπλόγκερ Niladri Chottopadhay Niloy, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή σε ένα σύμπλεγμα κατοικιών, προχώρησε η αστυνομία του Μπαγκλαντές.

Πρόκειται για τον Σάαντ αλ Ναχίν και τον Μασούντ Ράνα, οι οποίοι είναι μέλη της ομάδας Ansarullah Bangla, η οποία ευθύνεται για αρκετές επιθέσεις σε μπλόγκερ.

Ο Νιλόι ήταν ο τέταρτος μπλόγκερ που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και βρέθηκε νεκρός από το ξεκίνημα του 2015.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο Νιλόι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του, για τις οποίες είχε ενημερώσει τις αρχές, ζητώντας προστασία. Η αστυνομία δεν έδωσε βάση στο αίτημα του νεκρού – πλέον – Νιλόι, με συνέπεια την τραγική κατάληξη για τον ίδιο.

Η έρευνα της αστυνομίας για τη δολοφονία του Νιλόι, ανέδειξε ότι λίγη ώρα μετά το περιστατικό, η οργάνωση Ansar-al-Islam, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα, απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε ΜΜΕ, με το οποίο κατονόμαζε ως εχθρό του Ισλάμ τον συγκεκριμένο μπλόγκερ, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν δημοσίως τις ανησυχίες της για τον τέταρτο φόνο μπλόγκερ στο Μπανγκλαντές, ενώ ο ΟΗΕ ζήτησε από τις αρχές να διασφαλίσουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να πάρουν προληπτικά μέτρα για το μέλλον.

Τον Φεβρουάριο, ο Avijit Roy, ο οποίος διέθετε και αμερικανική υπηκοότητα, δολοφονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, καθώς περπατούσε με τη σύζυγό του. Δύο ακόμα μπλόγκερς δέχθηκαν επίθεση και δολοφονήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ένας στη Ντάκα και ένας στην πόλη Σιλέτ. Ο Νιλόι ήταν ο τέταρτος μπλόγκερ που δολοφονήθηκε στο Μπανγκλαντές, προκαλώντας πλέον αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις