ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: 112 οι νεκροί και 95 οι αγνοούμενοι από τις εκρήξεις στην Τιαντζίν

Κίνα: 112 οι νεκροί και 95 οι αγνοούμενοι από τις εκρήξεις στην Τιαντζίν

Τους 112 έφθασε ο αριθμός των νεκρών στην Τιαντζίν της Κίνας, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 95 ανθρώπων. Από τους 95 αγνοούμενους, οι 85 είναι πυροσβέστες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 721.

ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε χθες τις αρμόδιες αρχές να βελτιώσουν την ασφάλεια και να αντλήσουν τα διδάγματα από το δυστύχημα αυτό, τα οποία κάποιοι πλήρωσαν με αίμα.

Χθες, 15/8, οι αρχές απομάκρυναν τους κατοίκους των συνοικιών που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή στην οποία σημειώθηκε η αρχική έκρηξη αφού σημειώθηκε αύξηση των τοξικών αερίων στο περιβάλλον. Οι αρχές υποστήριξαν βέβαια ότι οι χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο περιβάλλον δεν βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωριστεί με ακρίβεια οι χημικές ουσίες που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις και τελικά προκάλεσαν την καταστροφή. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί από τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης πόσοι άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή, ενώ η εντολή για την απομάκρυνσή τους δόθηκε έπειτα από νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο των εκρήξεων, μια αποθήκη που ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να φυλάσσονται επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Το Νέα Κίνα είχε μεταδώσει προηγουμένως ότι περίπου 6.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των εκρήξεων αυτών που έγιναν αισθητές ακόμη και στους κατοίκους διαμερισμάτων που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το σημείο στο οποίο σημειώθηκαν.

Τι προκάλεσε τις εκρήξεις;

Ουσιαστικά μέχρι και σήμερα κανείς δε γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη. Οι Αρχές έχουν μιλήσει για πυρκαγιά στην αποθήκη όπου φυλάασσονταν χημικά χωρίς όμως να διευκρινίζουν το είδος τους. Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά δεν ήταν ενήμεροι για το είδος των χημικών, κάποια εκ των οποίων όταν έρχονται σε επαφή με νερό εκρήγνυνται.

Καθώς φαίνεται στην πρώτη τους προσπάθεια να ρίξουν νερό για να πέσει η θερμοκρασία στο κτίριο απέβη μοιραία, αφού πυροδότησε ακόμα περισσότερο τη φωτιά. Έτσι εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός νεκρών στις τάξεις των πυροσβεστών που μετάβησαν εκεί αρχικά.

Το ζήτημα τώρα, 4 ημέρες μετά τις αρχικές εκρήξεις είναι η έκλυση επιβλαβών για την υγεία χημικών στοιχείων στο περιβάλλον και τον αέρα. Οι κινεζικές αρχές βέβαια διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά ήδη εκκένωσαν περαιτέρω την περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις