ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφία από τον αποκεφαλισμό του Σύρου αρχαιολόγου

Οι τζιχαντιστές ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφία από τον αποκεφαλισμό του Σύρου αρχαιολόγου

Σοκάρουν οι εικόνες που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τον αποκεφαλισμό του 82χρονου αρχαιολόγου Χάλεντ Άσαντ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Φρίκη προκαλεί για ακόμα μια φορά η δράση των τζιχαντιστών. Αυτή τη φορά αποκεφάλισαν τον 82χρονο Σύρο αρχαιολόγο στην Παλμύρα και μάλιστα κρέμασαν το άψυχο σώμα του σε ένα κίονα για να σοκάρουν για ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη.

Το ΙΚ, του οποίου μέλη έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, κατέλαβαν την Παλμύρα στην κεντρική Συρία από κυβερνητικές δυνάμεις το Μάϊο, αλλά δεν φαίνεται να έχουν καταστρέψει τα μνημειώδη ερείπια της Ρωμαϊκής εποχής παρά τη φήμη που έχουν ως καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων που θεωρούν ειδωλολατρικά, υπό την συντηρητική ερμηνεία της θρησκείας του Ισλάμ.

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε από το ΙΚ χθες. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε ανακριθεί για πάνω από μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές, πρόσθεσε.

ΥΠΠΟ: Αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό του Σύρου αρχαιολόγου από το ISIS

Η ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τον αποτροπιασμό για την τραγική κατάληξη του σπουδαίου Σύριου αρχαιολόγου Χάλεντ Άσαντ στην Παλμύρα, ο οποίος σε ηλικία 82 ετών δολοφονήθηκε από εξτρεμιστικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανακοίνωση

«Ο KhaledAsaad, επιστήμων διεθνούς κύρους, προσέφερε περισσότερα από πενήντα χρόνια της ζωής του στην ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, η οποία αποτελεί ένα αρχαιολογικό τόπο εξέχουσας σημασίας και έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Η Ελλάδα καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες και στέκει πάντα στο πλευρό των κρατών που καλούνται να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά σε περιόδους κρίσης, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα η χώρα μας πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνασπισμού με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους.

Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μείζον ηθικό ζήτημα για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, και η Ελλάδα στρατεύεται με συνέπεια στον αγώνα για τη διατήρηση του παγκόσμιου πολιτισμού».

Σχετικές ειδήσεις