ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μέρη στα σύνορα με την Κολομβία

Βενεζουέλα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μέρη στα σύνορα με την Κολομβία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν από τον Νικολάς Μαδούρο μέρη των συνόρων της Βενεζουέλας με την Κολομβία, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη έπειτα από τις άγριες συμπλοκές μεταξύ λαθρεμπόρων και στρατευμάτων και τον τραυματισμό τριών στρατιωτών.

Το μέτρο θα παραμείνει σε εφαρμογή για 60 μέρες σε πέντε δήμους στην πολιτεία της Βενεζουέλας Ταχίρα, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ λαθρεμπόρων βενζίνης και χρηματοδοτούμενων προϊόντων τροφίμων με δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξηθεί.

«Αυτή η απόφαση παρέχει ενισχύει σημαντικά τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές ώστε να αποκαταστήσουν την ειρήνη», δήλωσε στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η απόφαση αναστέλλει συνταγματικές εγγυήσεις σε αυτές τις περιοχές, εκτός από τις εγγυήσεις που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος Μαντούρο διέταξε το κλείσιμο την Τετάρτη δύο σημείων διέλευσης στα σύνορα με την Κολομβία, μετά τη συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες.

Τα σημεία αυτά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Δύναμη 1500 στρατιωτών έφτασε χθες στην περιοχή των συνόρων για να ενισχύσει 500 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Οι δύο χώρες μοιράζονται 2,219 χλμ. συνοριακής γραμμής που συχνά διασχίζεται από λαθρεμπόρους και παράνομες ένοπλες οργανώσεις.

Πηγή φωτό: bbc.co.uk

Σχετικές ειδήσεις