ΚΟΣΜΟΣ

Καμπότζη: Πέθανε η ισχυρή υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ

Καμπότζη: Πέθανε η ισχυρή υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ

Η Ιένγκ Τίριθ, αδελφή της συζύγου του δικτάτορα της Καμπότζης Πολ Ποτ, πέθανε σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε το υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην Καμπότζη.Η 83χρονη πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του καθεστώτος του Πολ Ποτ (1975-79) πέθανε στο παλιό προπύργιο των Ερυθρών Χμερ, Παϊλίν, στη δυτική Καμπότζη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Η Ιένγκ Τίριθ ήταν παντρεμένη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Ερυθρών Χμερ Ιένγκ Σάρι, ο οποίος πέθανε το 2013. Η αδελφή της, Χιέου Πονάρι, ήταν παντρεμένη με τον ηγέτη των Ερυθρών Χμερ, Πολ Ποτ, που πέθανε το 1998.
Και οι τέσσερις ήταν σπουδαγμένοι στη Γαλλία επαναστάτες, η προσπάθεια των οποίων να μετατρέψουν την Καμπότζη σε ένα αγροτικό κομμουνιστικό κράτος οδήγησε στον θάνατο περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από πείνα.
Η νομική υπόθεση εναντίον της Ιένγκ Τίριθ αναστάληκε το 2012 αφού η κατηγορουμένη κρίθηκε ανίκανη να δικαστεί λόγω άνοιας. Είχε αφεθεί ελεύθερη υπό δικαστική επιτήρηση, ανέφερε το δικαστήριο.

Σχετικές ειδήσεις