ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Επεισοδιακές διαδηλώσεις με αφορμή τα σκουπίδια της Βηρυττού (videos)

Λίβανος: Επεισοδιακές διαδηλώσεις με αφορμή τα σκουπίδια της Βηρυττού (videos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει μια λύση στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμάτων.

Περίπου 200 νέοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια γεμισμένα με άμμο εναντίον των αστυνομικών. Επιχείρησαν επίσης να απομακρύνουν τα συρματοπλέγματα πίσω από τα οποία είχαν αναπτυχθεί οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να τους διαλύσουν. Ακούστηκαν επίσης πυρά και σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ήταν οι αστυνομικοί που πυροβολούσαν προειδοποιητικά στον αέρα.

Ασθενοφόρα απομάκρυναν από την περιοχή διαδηλωτές που αισθάνθηκαν αδιαθεσία λόγω των χημικών.

Μια ομάδα νέων πυρπόλησε ένα μηχανάκι και προσπάθησε να στήσει ένα μικρό οδόφραγμα χρησιμοποιώντας τραπέζια και ξύλινα πλαίσια.

Νωρίς το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ριάντ Ελ Σολ, κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Οι οργανωτές της συγκέντρωσης αυτής πήραν αποστάσεις από τα βίαια επεισόδια, επιμένοντας στον ειρηνικό χαρακτήρα της κινητοποίησής τους."Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτήν την ομάδα. Αποσυρθήκαμε από τη Ριάντ ελ Σολ όπου έγιναν τα επεισόδια και πήγαμε στην Πλατεία των Μαρτύρων για να δείξουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τη βία", είπε ένας από τους εκπροσώπους τους, ο Ζοεΐ Αγιούμπ.

Το Σάββατο τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι όταν η αστυνομία έκανε χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το πρόβλημα των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν και απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόδοση ευθυνών στην αστυνομία για τα επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό ξέσπασαν επειδή η μεγαλύτερη χωματερή της χώρας έκλεισε τον περασμένο μήνα και έκτοτε χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους δρόμους καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποκομιδή τους.

Σχετικές ειδήσεις