ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις έξω από τη Βουλή (photos+videos)

Ουκρανία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις έξω από τη Βουλή (photos+videos)

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του ουκρανικού Κοινοβουλίου στο Κίεβο.

Ένα στέλεχος της ουκρανικής Εθνοφρουράς άφησε την τελευταία του πνοή, αφού τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με αφορμή την έγκριση, σε πρώτη ανάγνωση, ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου που αποδίδει μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου έχει ξεσπάσει επανάσταση από τους φιλορώσους αντάρτες.

oukrania2 copy

Παράλληλα, στους 100 υπολογίζονται οι αστυνομικοί και τα μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν τραυματιστεί - εκ των οποίων δέκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – μετά από χειροβομβίδα που φέρεται να πέταξαν εθνικιστές διαδηλωτές.

Ένας υφυπουργός και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι μεταξύ των τραυματιών

Η στιγμή της έκρηξης:

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο 24χρονος άνδρας εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμη αστυνομικός ακρωτηριάστηκε στο πόδι, από το γόνατο και κάτω.

Το τραγικό μάλιστα περιστατικό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

«Ένας στρατιώτης της Εθνοφρουράς σκοτώθηκε - δέχθηκε μια σφαίρα στην καρδιά», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter.

«Εκτός του ότι εκτόξευσαν χειροβομβίδες, οι προβοκάτορες χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα, άνοιξαν πυρ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί», κατήγγειλε, από την πλευρά του, μέσω Facebook, ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργού, αναφερόμενος στις μαρτυρίες ότι μία ομάδα εκτόξευσε πολλές χειροβομβίδες στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης σχετικά με την αυτονομία των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Εθνοφρουράς, Σβιτλάνα Παβλόβσκα, δήλωσε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο άνδρας «εξέπνευσε ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο».

oukrania7

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι, κυρίως αστυνομικοί και στρατιώτες της Εθνοφρουράς, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις έξω από την ουκρανική βουλή, ενώ περίπου 30 άνθρωποι - ανάμεσά τους και αυτός που πέταξε τη χειροβομβίδα - συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

«Η έρευνα και η επιβολή τιμωρίας είναι αναπόφευκτες. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν. Θα υπάρξουν και άλλοι. Το πρόσωπο που εκτόξευε τις χειροβομβίδες έχει συλληφθεί, οι χειροβομβίδες έχουν κατασχεθεί, ενώ μεταξύ αυτών υπήρχε και μία χειροβομβίδα μέγιστης καταστροφής τύπου F1» έγραψε στο Facebook.

Στα βίντεο πάντως που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο απαθανατίζεται η στιγμή της έκρηξης, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, αρκετοί αστυνομικοί μετακινούνται από το σημείο με δυσκολία καθώς έχουν τραυματιστεί.

Δημοσιογράφος, δε, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που κάλυπτε τα γεγονότα, έκανε λόγο για «αρκετούς ανθρώπους καλυμμένους με αίμα», ενώ σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, ανάμεσα στους τραυματίες, φέρονται να είναι και πολλοί δημοσιογράφοι.

«Περίπου 90 άνθρωποι τραυματίσθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο», είχε ενημερώσει νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook, κατηγορώντας τους εθνικιστές του κόμματος Σβόμποντα ότι εκτόξευσαν «πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Από την άλλη, η Εθνοφρουρά, η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και αποτελείται κυρίως από εθελοντές που αποτελούσαν τμήμα των πολιτοφυλακών αυτοάμυνας του Μεϊντάν (του φιλοευρωπαϊκού κινήματος αμφισβήτησης που κατεστάλη βίαια τον Φεβρουάριο του 2014), είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 50 μέλη της τραυματίστηκαν, τα τέσσερα από τα οποία σοβαρά.

oukrania3

Συνολικά 265 βουλευτές, όταν ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών είναι 226, ψήφισαν υπέρ της απόφασης για μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση κατά την οποία βουλευτές που αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου, το οποίο θεωρούν «αντι-ουκρανικό» και «φιλο-Πουτινικό», απέκλεισαν την πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό βήμα φωνάζοντας «Ντροπή!».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η έγκριση της νομοθεσίας για το ειδικό καθεστώς σε μέρη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τα οποία ελέγχονται κυρίως από φιλορώσους αυτονομιστές, αποτελεί βασικό στοιχείο της συμφωνίας ειρήνευσης που επετεύχθη το Φεβρουάριο στο Μινσκ.

Σφοδρές συγκρούσεις ωστόσο ανάμεσα στις δύο πλευρές όχι μόνο υπονομεύουν καθημερινά την εκεχειρία, αλλά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες στρατιώτες και αμάχους.

Σχετικές ειδήσεις