ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκασε ο ΟΗΕ τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο

Καταδίκασε ο ΟΗΕ τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο

Σε καταδίκη των βίαιων συγκρούσεων έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαι Κι μουν.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα έπειτα από την έγκριση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις ανατολικές περιοχές.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και περίπου 100 άνθρωποι τραματίσηκαν, ανάμεσά τους ένας υφυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Το εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές αρχές φέρουν την ευθύνη για τις ταραχές.

"Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κίεβο έπειτα από την ψηφοφορία στο Βέρκοβνα Ράντα (σ.σ το ουκρανικό κοινοβούλιο) για την τροποποίηση του συντάγματος σχετικά με την αποκέντρωση της εξουσίας. Λυπάται πολύ που τα σημερινά γεγονότα κατέληξαν στην απώλεια μίας ζωής και σε σοβαρούς τραυματισμούς", δήλωσε ο ίδιος χθες στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντουτζάρικ τόνισε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση» και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά και νόμιμα μέσα.

Τις βίαιες συγκρούσεις καταδίκασε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια είναι μέλη ουκρανικών πολιτικών κομμάτων.