ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χαρακτήρισε τρομοκράτες δημοσιογράφους του Vice

Τουρκία: Χαρακτήρισε τρομοκράτες δημοσιογράφους του Vice

Kατηγορίες για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» απήγγειλε τουρκικό δικαστήριο, σε δύο βρετανούς δημοσιογράφους του Vice News, αποφασίζοντας μάλιστα να παραμείνουν προφυλακισμένοι.Σε βάρος των δύο δημοσιογράφων και του Ιρακινού μεταφραστή τους ασκήθηκε δίωξη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Αν και δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στην οργάνωση υπέρ της οποίας φέρονται να ενήργησαν οι δημοσιογράφοι, πιθανόν διώκονται διότι φέρονται να είχαν κινηματογραφήσει συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες του τουρκικού στρατού και αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ένας τέταρτος ύποπτος, ο οδηγός της τριάδας, αφέθηκε ελεύθερος.

Οι συλλήψεις εντείνουν τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, τη στιγμή που η Άγκυρα αναλαμβάνει ευρύτερο ρόλο στην δράση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τις επιχειρήσεις πάταξης των Κούρδων αυτονομιστών στο εσωτερικό της χώρας.

Το «Vice News καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να φιμώσει τους συντάκτες μας, οι οποίοι παρέχουν ζωτικής σημασίας κάλυψη από την περιοχή», τόνισε ο Κέβιν Σάτκλιφ, ο επικεφαλής προγράμματος του Βάις για την Ευρώπη, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες αρχές για να επιταχυνθεί η ασφαλής απελευθέρωση των τριών συναδέλφων και φίλων μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τους συνεργάτες του Vice, αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε για την παρουσία τους στην περιοχή, η οποία συγκλονίζεται από εχθροπραξίες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, και κατέσχεσαν τις εικόνες που είχαν μαγνητοσκοπήσει. Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν παρουσία των συνηγόρων τους.

Σχετικές ειδήσεις