ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές χάους στη Βουδαπέστη με μετανάστες που θέλουν τη… Μέρκελ (videos+photos)

Σκηνές χάους στη Βουδαπέστη με μετανάστες που θέλουν τη… Μέρκελ (videos+photos)

Κανονικά διεξάγονται και πάλι τα δρομολόγια των συρμών από τον Ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, λόγω του χάους που προκλήθηκε με τους μετανάστες.

Όπως μετέδωσε ωστόσο το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, απαγορεύεται η είσοδος μεταναστών και προσφύγων.

Νωρίτερα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με εισιτήρια στα χέρια, γιουχάροντας, σφυρίζοντας και φωνάζοντας «Γερμανία, Γερμανία», «Θέλουμε να φύγουμε», και «Μέρκελ, Μέρκελ», διαδήλωσαν μπροστά στον αστυνομικό κλοιό που έκλεινε την είσοδο του σταθμού, ζητώντας να ανοίξει τις πύλες του και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

germania

Η αιφνίδια απόφαση των ουγγρικών αρχών να «παγώσουν» οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις τρένων εξόργισε εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να σχηματίσουν κλοιό μπροστά από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα πνεύματα οξύνθηκαν στη Βουδαπέστη ένα 24ωρο νωρίτερα, όταν οι αρχές της Ουγγαρίας επέτρεψαν την αναχώρηση προσφύγων χωρίς ελέγχους με προορισμό την Αυστρία και τη Γερμανία.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης , Ζόλταν Κόβατς, απάντησε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ουγγρικές Αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε θέλει να μετακινηθεί εντός της Ευρώπης πρέπει να είναι έχει διαβατήριο που βρίσκεται σε ισχύ και βίζα.

germania3

Οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν ωστόσο χτες (31/8) την αναχώρηση προσφύγων με τρένο, παρά το γεγονός ότι πολλοί απ' αυτούς δεν διέθεταν βίζα. «Τώρα επαληθεύουμε πόσοι απ' αυτούς ζητούν άσυλο», δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σήμερα το πρωί πάντως, εκπρόσωπος της ουγγρικής εταιρείας σιδηροδρόμων «MAV» ανέφερε πως δεν θα αναχωρήσουν ούτε θα φθάσουν τρένα από και προς το Κελέτι, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

germania1

Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στη Βαυαρία

Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 2.200 άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη χώρα έφτασαν μέσα σε 24 ώρες - από το πρωί της Δευτέρας μέχρι σήμερα - στη Βαυαρία, περνώντας τα σύνορα με την Αυστρία.

Αυτός μάλιστα είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός» μεταναστών που έχει καταγραφεί μέσα σε μια ημέρα, από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών.

Η αστυνομία του Μονάχου, η αρμοδιότητα της οποίας εκτείνεται από τη βαυαρική πρωτεύουσα μέχρι τα σύνορα με την Αυστρία, κατέγραψε τους 2.200 πρόσφυγες από τις 9 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα.


Στο μεταξύ, εκατοντάδες μετανάστες επιβιβάστηκαν τη Δευτέρα σε τρένα για να πάνε από την Ουγγαρία στη Γερμανία μέσω της Αυστρίας. Στη Βιέννη έφτασαν την Δευτέρα 3.650 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν θεωρήσεις εισόδου. Αριθμός ο οποίος αποτελεί επίσης ρεκόρ αφίξεων για μία ημέρα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, είναι ο τελικός προορισμός των περισσότερων μεταναστών. Το Βερολίνο εκτιμά ότι μόνο φέτος θα δεχτεί 800.000 αιτήματα για χορήγηση ασύλου, αριθμός που είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με το 2014.

Την ίδια ώρα, μετά τις διαμαρτυρίες αξιωματούχων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας για τις αναφορές της Γερμανίας που προκάλεσαν σύγχυση, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες εισόδου στη χώρα χωρίς ελέγχους, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε το Βερολίνο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο.

«Υπήρξαν μέχρι και φήμες που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες», ανέφερε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα μικλ- Λάιτνερ, συμπληρώνοντας: «Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να ενημερώσει η Γερμανία τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία πως η συνθήκη του "Δουβλίνου" δεν έχει ανασταλεί».

Σχετικές ειδήσεις