ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας συγχωρεί τις αμβλώσεις για έναν… χρόνο!

Ο Πάπας συγχωρεί τις αμβλώσεις για έναν… χρόνο!

Από όλους τους ιερείς, να συγχωρήσουν όλους τους καθολικούς που έκαναν ή προκάλεσαν άμβλωση εφόσον έχουν μετανοήσει, στη διάρκεια του «ιωβηλαίου του ελέους» που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο,ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε μήνυμα που απευθύνεται στον οργανωτή αυτού του «Ιερού Έτους» (ή ιωβηλαίου), τον Ιταλό ιερέα Ρίνο Φισκέλα, ο Χόρχε Μπεργκόλιο παραθέτει διάφορες διατάξεις που επιτρέπουν τη συγχώρεση των αμαρτιών (κάτι που επιτρέπεται στη διάρκεια του ιωβηλαίου στην καθολική παράδοση), ώστε να επωφεληθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ατόμων, κυρίως οι άρρωστοι ή οι κρατούμενοι που δεν μπορούν να μεταβούν στους καθεδρικούς και στις εκκλησίες για να δηλώσουν μετάνοια.

Η πιο… εκπληκτική διάταξη αφορά, ωστόσο, την άμβλωση: ο πάπας δηλώνει πως «αποφάσισε να δώσει σε όλους τους ιερείς, για το ιωβηλαίο έτος, τη δυνατότητα να συγχωρέσουν από την αμαρτία της άμβλωσης όλους όσοι την έχουν προκαλέσει και, με μετανοημένη καρδιά, ζητούν συγγνώμη».

Επίσης για τις γυναίκες που έκαναν άμβλωση, «δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί τη συγγνώμη του Θεού σε όποια έχει μετανοήσει», προσθέτει ο πάπας, πόσω μάλλον, διευκρινίζει, αν εκείνες ζητούν να λάβουν το μυστήριο της εξομολόγησης.

papas2

Στην επιστολή αυτή, ο Φραγκίσκος εκφράζει επίσης την ευαισθησία του για τις γυναίκες που έκαναν άμβλωση: «Ορισμένες έχουν ζήσει το δράμα της άμβλωσης με επιφανειακή συνείδηση, που μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το πολύ μεγάλο κακό που περιλαμβάνει μια τέτοια πράξη», προσθέτοντας ωστόσο: «πολλές άλλες, αντίθετα, αν και βιώνουν τη στιγμή αυτή ως αποτυχία, θεωρούν ότι δεν είχαν άλλους δρόμους να διασχίσουν. Σκέπτομαι όλες τις γυναίκες που κατέφυγαν στην άμβλωση».

«Γνωρίζω καλά τις συνθήκες που τις οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Γνωρίζω πως πρόκειται για ένα υπαρξιακό και ηθικό δράμα. Έχω συναντήσει πολλές γυναίκες που έφεραν στην καρδιά τους την ουλή αυτής της δύσκολης και οδυνηρής επιλογής. Αυτό που συνέβη είναι βαθιά άδικο», προσθέτει ο Φραγκίσκος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δεύτερη επέτειο της εκλογής του, στις 11 Μαρτίου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε ανακοινώσει την ανακήρυξη εκτάκτως ενός ιερού έτους, από τις 8 Δεκεμβρίου φέτος έως τις 20 Νοεμβρίου του 2016. Εκατομμύρια προσκυνητές αναμένεται, έτσι, να συρρεύσουν στη Ρώμη, καθώς στις επισκοπές όλου του κόσμου για τη γιορτή αυτή.

Σχετικές ειδήσεις