ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσα στο Σεπτέμβριο ζητά ο Φάιμαν

Μεταναστευτικό: Έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσα στο Σεπτέμβριο ζητά ο Φάιμαν

Τη σύγκληση μέσα στο Σεπτέμβριο μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης για το θέμα των προσφύγων, ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι, ο οποίος είχε κληθεί στην καγκελαρία προκειμένου να του εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Βιέννης για την -- επικρινόμενη διεθνώς ως απαράδεκτη -- στάση της δεξιάς κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στο δράμα που ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

"Κάποιος που φθάνει και συναντά συρματοπλέγματα, πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίζεται ως αιτών άσυλο και να του δίνεται κατάλυμα, και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να καταγράφει τους πρόσφυγες, να τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και να υποστηρίζει μια δεσμευτική ποσόστωση καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η βάση για μια ελεγχόμενη διαδικασία και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζητώντας τη σύγκληση ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σεπτέμβριο, έπειτα από την έκτακτη σχετική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Φάιμαν παρατήρησε ότι "δεν είναι δυνατόν στο παρελθόν να είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις τράπεζες και να συναντιόμασταν συνεχώς, και τώρα να μην έχουμε αυτό τον χρόνο. Οι τράπεζες ήταν σημαντικές, διότι τελικά θα πλήττονταν οι άνθρωποι από την ανεργία, ωστόσο τώρα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές".

Ο ίδιος είχε ήδη σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες -- χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους συμφωνήθηκε να βρίσκονται διαρκώς σε στενό συντονισμό.

Οπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή δίκαιων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο θέμα των προσφύγων, ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για μια λύση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ίδιο εντατικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως είχε διεξαχθεί για τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, κάτι στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο υπάρχει στενός συντονισμός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις προγραμματιζόμενες για την ερχόμενη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα συνομιλίες ανάμεσα στον Αυστριακό καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα.