ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Φωτογράφος θα δωρίσει τμήμα του χρηματικού της επάθλου για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Ιράν: Φωτογράφος θα δωρίσει τμήμα του χρηματικού της επάθλου για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Η ιρανή φωτογράφος Νιούσα Ταβακόλιαν ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τμήμα από το χρηματικό έπαθλο ύψους 100.000 ευρώ που συνοδεύει ολλανδικό βραβείο με το οποίο τιμήθηκε σε μία φιλανθρωπική οργάνωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Όπως ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook, «είναι δύσκολο για μένα να απολαύσω αυτό το βραβείο όσο θα ήθελα όταν βλέπω στις φλόγες την περιοχή όπου ζω και εργάζομαι και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο σε μακρινούς τόπους».

Η αυτοδίδακτη φωτογράφος θεωρείται μία από τις πρώτες επαγγελματίες γυναίκες φωτοειδησεογράφους στο Ιράν. Η 34χρονη Νιούσα είπε ότι θα δωρίσει 15.000 ευρώ σε μία οργάνωση που βοηθά Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες.

«Εχω εργαστεί και στις δύο αυτές χώρες και θέλω να ανταποδώσω όλη την ευγένεια με την οποία οι Ιρακινοί και οι Σύροι με δέχονταν παρά τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούνε», γράφει.

Το βραβείο του Ιδρύματος Πρίγκιπας Κλάους, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε χθες στην ιστοσελίδα του, ανακοινώνοντας την βράβευση της Ιρανής φωτογράφου, «η Νιούσα Ταβακόλιαν είναι μία αυτοδίδακτη φωτογράφος, η οποία συνδυάζει την φωτοειδησεογραφία και την τέχνη για να προσφέρει μία νέα ματιά στη βιωματική εμπειρία του λαού του Ιράν και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής».

«Μία από τις πρώτες επαγγελματίες γυναίκες φωτοειδησεογράφους στο Ιράν, το έργο της περιλαμβάνει από το ριψοκίνδυνο ρεπορτάζ πολιτικών γεγονότων ως τα πορτραίτα και μία σειρά από θέματα όπως η ανασφάλεια που βιώνει η νεολαία μεσοαστική τάξη, οι γυναίκες κουρδικής καταγωγής που μάχονται (κατά των τζιχαντιστών) ή οι επιπτώσεις των κυρώσεων στη ζωή των ανθρώπων».

Η Ταβακόλιαν είπε ότι θα δωρίσει 13.000 ευρώ από το συνολικό ποσό στο ίδρυμα για το βραβείο ανεξάρτητης φωτογραφίας Sheed στο Ιράν.

Επίσης, 10.000 ευρώ θα δωρίσει στο Ίδρυμα Mahak, μία ιρανική φιλανθρωπική οργάνωση η οποία στηρίζει παιδιά με καρκίνο και 7.000 ευρώ σε τοπικές οργανώσεις προστασίας των ζώων.

Οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί από το περιοδικό Time, το National Geographic και το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.

Τα βραβεία Prince Claus απονέμονται σε άτομα, ομάδες ή οργανώσεις που εδρεύουν κυρίως στην Αφρική, την Ασία, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Σχετικές ειδήσεις