ΚΟΣΜΟΣ

Πόντα: Δεν μπορούμε να δεχθούμε πάνω από 1.500 πρόσφυγες

Πόντα: Δεν μπορούμε να δεχθούμε πάνω από 1.500 πρόσφυγες

Η Ρουμανία πρέπει να τηρεί στάση αλληλεγγύης σε όλα τα γεγονότα στην Ευρώπη, να είναι αλληλέγγυα όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, αλλά η χώρα δεν μπορεί δεχθεί περισσότερους από 1500 πρόσφυγες, δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα.

«Προς το παρόν, η Ρουμανία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1500 πρόσφυγες και οι 200 θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες», ανέφερε ο κ. Πόντα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ για το προσφυγικό ζήτημα και ότι προηγουμένως συνομίλησε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας και της Σερβίας, Ρόμπερτ Φίτσο και Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θέλω μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γκαμπριέλ Οπρέα να έχω μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησής μας για τους πρόσφυγες, ώστε η Ρουμανία να τηρήσει μία ενιαία στάση στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας. Νομίζω ότι το Συμβούλιο θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε ο κ. Πόντα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε πρώτα το θέμα με τον πρόεδρο της χώρας, Κλάλους Γιοχάνις.

«Μπορούμε να δούμε τώρα την αδικία με τη Ρουμανία όσον αφορά τη ζώνη Σένγκεν και αν είμαστε αλληλέγγυοι σε υποχρεώσεις, είμαστε επίσης αλληλέγγυοι στα δικαιώματα. Οι ίδιες χώρες που ζητούν τώρα την αλληλεγγύη μας στο ζήτημα των προσφύγων συνεχίζουν να καθυστερούν την ένταξή μας στη ζώνη Σένγκεν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε βραχυπρόθεσμα περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους μπορούμε να στεγάσουμε», τόνισε ο κ. Πόντα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν λύση για να εξαλείψουν τα αίτια της μετανάστευσης και όχι τις συνέπειές της.