ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονισμένη η Τουρκία από την φονικότερη επίθεση του PKK εναντίον του τουρκικού στρατού

Συγκλονισμένη η Τουρκία από την φονικότερη επίθεση του PKK εναντίον του τουρκικού στρατού

H τουρκική κυβέρνηση κλήθηκε σήμερα να λογοδοτήσει σχετικά με την φονικότερη χωρίς αμφιβολία επίθεση που εξαπέλυσαν εδώ και χρόνια οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Μόλις πριν από λίγο το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν στην ενέδρα που έστησαν χθες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν εναντίον μιας στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής.

«Δεκαέξι από τους θαρραλέους μας συμπολεμιστές έπεσαν ως μάρτυρες στα οχήματά τους» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Νωρίτερα σήμερα διατυπώθηκαν επικρίσεις εναντίον των τουρκικών αρχών καθώς 24 ώρες μετά την επίθεση ούτε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ούτε η κυβέρνηση είχαν δώσει στη δημοσιότητα τον παραμικρό απολογισμό της επίθεσης, τροφοδοτώντας κάθε είδους φημολογία.

Χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε από τις αρχές να ανακοινώσουν «αμέσως» τις απώλειες που υπέστη ο στρατός.

«Ο τουρκικός λαός θέλει να μάθει όλη την αλήθεια που κρύβεται στην Ντάγλιτζα... Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έναν απολογισμό των μαρτύρων» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Το PKK από την πλευρά του έκανε στην αρχή λόγο για 15 νεκρούς, ενώ σήμερα αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό της επίθεσης.

«Τριάντα ένας Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του κινήματος, ο Μπακτιάρ Ντογάν, ενώ επισήμανε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται ένας στρατηγός.

Η εφημερίδα Hurriyet έγραψε ότι τουλάχιστον 19 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών ένας αντισυνταγματάρχης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε σήμερα το επίσημο πρόγραμμά του αφού συγκάλεσε τη νύκτα μια έκτακτη συνεδρίαση των υπηρεσιών ασφαλείας. Από χθες το βράδυ, μαχητικά F-16 και F-14 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων ανταρτών ως αντίποινα στις οποίες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες». Σήμερα, μία ημέρα μετά την επίθεση, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον 23 κουρδικών στόχων.

Με μια νέα δήλωσή του ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με σθένος μια «ειδεχθή επίθεση», χωρίς να δώσει ωστόσο κανέναν απολογισμό.

Την ίδια ώρα σε πολλές πόλεις της χώρας διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την επίθεση του PKK. Και άλλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα.

Η ένταση κλιμακώνεται στην χώρα ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταφέρθηκε εναντίον του Τούρκου προέδρου κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει τη βία προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες.

«Βύθισες την χώρα σε ένα λουτρό αίματος για τους 400 σου βουλευτές» υπογράμμισε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Δεν θα υποκύψουμε στις φιλοπόλεμες πολιτικές» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που συντόμευσε την επίσκεψή του στη Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση για «ειρήνη και αδελφοσύνη» με στόχο να αποφευχθεί μια «καταστροφή».

Ερντογάν: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 2.000 Κούρδους αντάρτες

Οι τουρικές ένοπλες σκότωσαν τουλάχιστον 2.000 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τουλάχιστον 2.000 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί τόσο στο Καντίλ (περιοχή του βορείου Ιράκ) και στην Τουρκία» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK θα ενταθούν, λόγω της χθεσινής αιματηρής επίθεσης εναντίον δύο στρατιωτικών οχημάτων στην επαρχία Χάκαρι.

Σχετικές ειδήσεις