ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα παρουσιάζεται η πρόταση Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Σήμερα παρουσιάζεται η πρόταση Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη, που προκάλεσαν οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, θα συζητήσουν σήμερα Τετάρτη (09/09/2015), οι ευρωβουλευτές με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νίκολας Σμιτ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Το ΕΚ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σε ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Πέμπτη.

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης με στόχο να ανακουφιστούν οι πιο επιβαρημένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θα δώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την εκφώνηση της πρώτης του ομιλίας για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union speech) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα.

Στο καίριο θέμα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, θα αναπτύξει νέα βελτιωμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από τα πλέον βεβαρημένα κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία) σε άλλες χώρες μέλη. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει κατάλογο "ασφαλών χωρών προέλευσης" και ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Η ομιλία του προέδρου Γούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης», θα δώσει το έναυσμα για διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Αποτελεί δε σημαντικό στοιχείο του δομημένου διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Η ομιλία θα διαρκέσει 45 λεπτά και θα ακολουθήσει συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έως τις 13:00 ώρα Ελλάδας).

Σχετικές ειδήσεις