ΚΟΣΜΟΣ

«Ήταν καλός σαν τον Πάπα» ο μαφιόζος με την κηδεία – υπερπαραγωγή! (photos)

«Ήταν καλός σαν τον Πάπα» ο μαφιόζος με την κηδεία – υπερπαραγωγή! (photos)

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία η απόφαση της εκπομπής τοκ-σόου Porta a Porta του δημόσιου καναλιού Rai Uno να φιλοξενήσει τους συγγενείς του Βιτόριο Καζαμόνικα, του αρχηγού μιας οικογένειας που φέρεται να έχει στήσει στη Ρώμη δίκτυο τοκογλυφίας και εμπορίου ναρκωτικών μαφιόζικου τύπου.

Ο Βιτόριο Καζαμόνικα απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο και οι συγγενείς του αποφάσισαν να του οργανώσουν, σε εκκλησία της ιταλικής πρωτεύουσας, μια ιδιαίτερα θεαματική κηδεία, κατά την οποία ελικόπτερο έρρανε με ροδοπέταλα τoν ναό, ενώ στην είσοδο της εκκλησίας έβλεπε κανείς φωτογραφίες του αποθανόντος με τη λεζάντα «κατέκτησες την Ρώμη, τώρα να κατακτήσεις τον ουρανό».

Χθες βράδυ ο δημοσιογράφος Μπρούνο Βέσπα κάλεσε την κόρη του Καζαμόνικα στην εκπομπή του, σε στούντιο του Rai Uno, για να την ρωτήσει «για ποιό λόγο ο πατέρας της ντυνόταν με λευκά ρούχα, σαν τον πάπα». Η ίδια απάντησε ότι «ήταν η ενδυμασία που ο ίδιος προτιμούσε» και ότι «ο πατέρας της ήταν καλός σαν τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο, αλλά έμοιαζε με τον πάπα Φραγκίσκο».

maf3

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μια τέτοια εκπομπή μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με την αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης», σχολιάσε ο Μικέλε Ανσάλντι, του Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που παρακολουθεί την λειτουργία της Rai.

Επίσης ο κεντροαριστερός γερουσιαστής Φράνκο Μιραμπέλι έκανε γνωστό ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα, ζητώντας να πάρουν θέση επί της εκπομπής τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Rai και της ιταλικής ένωσης συντακτών».

Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, έκανε λόγο για «παραμαφιόζικη δημόσια τηλεόραση» ενώ την επιλογή της εκπομπής καταδίκασε και ο πρόεδρος των «Δημοκρατικών» Ματέο Ορφίνι, σύμφωνα με τον οποίο «το να φιλοξενηθούν στην τηλεόραση οι συγγενείς του Καζαμόνικα ήταν μεγάλο λάθος».

Η οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρώμης, σε επίσημη ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «το χθεσινοβραδινό σόου της εκπομπής Porta a Porta, το οποίο αναγκάσθηκαν να παρακολουθήσουν πρώτα απ' όλα οι κάτοικοι της Ρώμης, ήταν προσβλητικό και πρέπει να θεωρηθεί, κατά συνέπεια, απόλυτα καταδικαστέο».

Η εφημερίδα Corriere della Sera επισημαίνει ωστόσο ότι η χθεσινή εκπομπή του Μπρούνο Βέσπα εξασφάλισε ποσοστό τηλεθέασης του 14,54%, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό.