ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη και θα απελαθεί από τη χώρα

Τουρκία: Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη και θα απελαθεί από τη χώρα

Μια Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα νοτιοανατολικά της χώρας και πρόκειται να απελαθεί, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

Ο Ραμαζάν Άι διευκρίνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους οι αρχές αποφάσισαν να απελάσουν την Φρεντερίκε Χέερντινκ. "Θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση", πρόσθεσε ο Άι.

Η Χέερντινγκ, που ζει μόνιμα στην Τουρκία από το 2006, συνελήφθη το Σάββατο (5/9) ενώ βρισκόταν μαζί με μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην περιοχή της Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η δημοσιογράφος αφέθηκε επισήμως ελεύθερη την Τρίτη, όμως παραμένει στο κτίριο της αστυνομίας αλλοδαπών εν αναμονή της απέλασής της.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Χέερντινκ δεν συνελήφθη "λόγω της δημοσιογραφικής δράσης της", αλλά επειδή μπήκε χωρίς άδεια σε μια απαγορευμένη ζώνη, γεγονός που συνιστά "πλήγμα για την ασφάλεια".

Η Χέερντινγκ, που θεωρείται ειδική στο κουρδικό ζήτημα, εγκαταστάθηκε το 2012 στο Ντιγιάρμπακιρ και συνεργαζόταν με ολλανδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης. Τον Ιανουάριο είχε κρατηθεί για μερικές ημέρες κατηγορούμενη για "τρομοκρατική προπαγάνδα" υπέρ των ανταρτών του PKK.

Στις αρχές του μήνα, δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι του ενημερωτικού ιστοτόπου Vice News συνελήφθησαν στην ίδια περιοχή με την κατηγορία της "τρομοκρατίας" αλλά στη συνέχει αφέθηκαν ελεύθεροι και απελάθηκαν από την Τουρκία. Ο Ιρακινός διερμηνέας τους, ο Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ, παραμένει κρατούμενος σε τουρκική φυλακή.

Σχετικές ειδήσεις