ΚΟΣΜΟΣ

Η αγκαλιά Σέρβου αστυνομικού σε μικρό Σύριο πρόσφυγα που προκαλεί ρίγη

Η αγκαλιά Σέρβου αστυνομικού σε μικρό Σύριο πρόσφυγα που προκαλεί ρίγη

Η συγκινητική φωτογραφία του Σέρβου αστυνομικού με παιδάκι από τη Συρία κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο δημοσίευσε η δημοσιογράφος του BBC, Μάνβιν Ράνα στο Twitter, που δείχνει ένα Σέρβος αστυνομικό να κρατά τρυφερά στην αγκαλιά του ένα μικρό πρόσφυγα από τη Συρία, που διέσχισε τα σύνορα.

Η στιγμή περνά στην ιστορία...

«Οι Σύριοι είναι γεμάτοι ευχαριστίες για τη σερβική αστυνομία. Λένε ότι οι αστυνομικοί στη Σερβία είναι καλοί και ότι είναι οι πρώτοι που δεν τους συμπεριφέρονται σαν ζώα», γράφει η Μάνβιν Ράνα κάτω από τη συγκινητική φωτογραφία.

Στη συνέχεια, η φωτογραφία δημοσιεύθηκε και στο Facebook και μέσα σε λίγες ώρες η δημοσιογράφος του BBC δημοσίευσε και άλλες φωτογραφίες. Ο λογαριασμός της στο Twitter είναι γεμάτος ιστορίες για το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων με προορισμό κράτη - μέλη της ΕΕ και εικόνες από αυτοσχέδιο καταυλισμό στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Ποιος είναι, όμως, ο αστυνομικός που αγκαλιάζει σαν πατέρας το αγόρι από τη Συρία;

Ονομάζεται Ρετζέπ Αρίφι, είναι από την πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, κέντρο της αλβανικής κοινότητας της χώρας. Εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στο χωριό Μιράτοβατς, όπου φθάνουν οι πρόσφυγες, μέσω Ελλάδας και Σκοπίων.

Ο Ρετζέπ Αρίφι υπηρετεί στην αστυνομική διεύθυνση του Πρέσεβο από το 2002, όταν στην περιοχή συγκροτήθηκε πολυεθνική αστυνομία.

Ο εξάδελφός του Βαλιόν Αρίφι δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ότι δεν γνώριζε πως όλος ο κόσμος είδε τις φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που πήγε στο αστυνομικό τμήμα και τον ενημέρωσε ένας συνάδελφός του.

Ο Ρετζέπ Αρίφι έχασε τον πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα, όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Είναι 34 χρονών, δεν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά. Ο Βαλιόν Αρίφι είπε ότι συνάντησε μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας τον Ρετζέπ, αλλά εκείνος δεν θέλησε να μιλήσει για την ξαφνική εισβολή της δημοσιότητας στη ζωή του.

"Μου είπε μόνο ότι ήταν μία ανθρώπινη πράξη και καθήκον κάθε ανθρώπου" τόνισε ο Βαλιόν Αρίφι, ο οποίος επίσης καθημερινά περνάει χρόνο με τους πρόσφυγες στο Μιράτοβατς.

Στο σημείο όπου ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το τρυφερό στιγμιότυπο με τον αστυνομικό και το προσφυγόπουλο από τη Συρία, λεωφορεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παραλαμβάνουν καθημερινά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ο Ρετζέπ Αρίφι και οι συνάδελφοί του είναι εκεί κάθε μέρα για να διατηρούν την τάξη, αλλά και για να τους προστατεύουν.

Ο αστυνομικός προσφέρθηκε να βοηθήσει την εξαντλημένη από το ταξίδι μητέρα του παιδιού και το πήρε αγκαλιά για να την ξεκουράσει.

Ρoή Ειδήσεων