ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: 106.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο - Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα!

Unicef: 106.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο - Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα!

Τον αριθμό ρεκόρ των 106.000 έφθασαν οι αιτήσεις ασύλου που αφορούν παιδιά και αυτό μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της καλώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν επειγόντως για την πλήρη προστασία τους.Τα παιδιά που ζήτησαν άσυλο προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και αποτελούν ήδη, το ένα τέταρτο του συνόλου των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.,

«Η προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανταπόκρισης της Ευρώπης», δήλωσε η Yoka Brandt, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, μιλώντας λίγο πριν από μια σημαντική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Δευτέρα, η οποία θα εξετάσει τα επόμενα βήματα για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ, έχουν το δικαίωμα στην προστασία και στην αξιοπρέπεια. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τα δικαιώματα τους αυτά πραγματικότητα».

Ανάμεσα στις επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για τα παιδιά είναι:

· Διατήρηση της ενότητας των οικογενειών, ανά πάσα στιγμή, έχοντας σε λειτουργία προγράμματα ανεύρεσης και επανένωσης, για τα παιδιά που φτάνουν ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους στο ταξίδι.

· Πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου που πραγματοποιούνται πάντοτε με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού ως προτεραιότητα.

· Παροχή επαγγελματικής υποστήριξης και συμβουλών για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

· Επαρκής οικονομική επένδυση σε συστήματα προστασίας των παιδιών, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε τα παιδιά υποστηρίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες παιδικής πρόνοιας, με τα ίδια υψηλά πρότυπα της φροντίδας που παρέχεται στα παιδιά σε όλα τα Κράτη Μέλη.

· Συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της απειλής από παράνομους διακινητές και άλλους κινδύνους. Όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση, τη βία και την κακοποίηση, κατά τη μετακίνηση και κατά την άφιξή τους στις χώρες προορισμού.

· Σχεδιασμό προγραμμάτων μεταφοράς και επανεγκατάστασης που είναι εστιασμένα στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, μάθησης και παιχνιδιού, και φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των τραυμάτων που τα παιδιά έχουν βιώσει στο ταξίδι τους.