ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης» φώναξαν διαδηλωτές σε Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία

«Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης» φώναξαν διαδηλωτές σε Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης»…

Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας, αλλά και στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και στις τρεις αυτές πόλεις, είχαν πάντως οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Βαρσοβία, περίπου 5.000 άνθρωποι - σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 κατά τους διοργανωτές - συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλειονότητά τους δηλώνουν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα, ενώ ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την απόφαση να δεχτεί τους μουσουλμάνους», είπε ένας από τους διοργανωτές, μιλώντας στο πλήθος από την καρότσα ενός φορτηγού. Σημειώνεται ότι η Πολωνία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας όμως τη λογική των ποσοστώσεων.

Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της μεγάλης μάχης της Βιέννης το 1683, όταν τα πολωνικά στρατεύματα του βασιλιά Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι απώθησαν τους Οθωμανούς εισβολείς.

Οι υποστηρικτές της φιλοξενίας των προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, ήταν πέντε φορές λιγότεροι. «Καλωσορίσατε πρόσφυγες», «Ρωτήστε μας πώς να βοηθήσουμε και όχι αν θα πρέπει να βοηθήσουμε», έγραφαν στα πανώ τους.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών στις δύο κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, στην Μπρατισλάβα, γύρω στους 1.500 ανθρώπους διαδήλωσαν νωρίς το απόγευμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του αντιισλαμικού κινήματος του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός Λούκας Κόπατς, με τη στήριξη και του εθνικιστικού κόμματος «Η Σλοβακία Μας». «Ο πολυπολιτισμός είναι μια ουτοπία, μην ανοίγετε τα σύνορα» και «Δεν είστε καλοδεχούμενοι, γυρίστε σπίτια σας», έγραφαν μερικά από τα πλακάτ που κρατούσαν.

Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας οργανώθηκε και μια διαδήλωση υπέρ των προσφύγων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άνθρωποι.

Δύο διαδηλώσεις έγιναν και στην Πράγα, με εκείνην κατά της φιλοξενίας προσφύγων να είναι εμφανώς πολύ μεγαλύτερη. «Στείλτε τους στα σπίτια τους» και «Προστατεύστε τα σύνορα», ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πρώτη από αυτές, ενώ οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ζήτησαν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα», έγραφε από την άλλη το πανώ των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση, ζητώντας από τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες…

Σχετικές ειδήσεις