ΚΟΣΜΟΣ

Τζέρεμι Κόρμπιν: Ελπίδα για την Αριστερά ή καταστροφή της Αγγλίας;

Τζέρεμι Κόρμπιν: Ελπίδα για την Αριστερά ή καταστροφή της Αγγλίας;

Με θέσεις που καταδικάζουν τη λιτότητα και προβλέπουν αύξηση του βασικού μισθού αλλά και αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από «άδικους» πολέμους, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο νέος ηγέτης των Εργατικών αναπτερώνει τις ελπίδες της Αριστεράς και ανησυχεί σφόδρα τους συντηρητικούς κύκλους που μιλάνε για καταστροφή της Βρετανίας.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΟΥ

Ο 66χρονος πολιτικός, θαυμαστής του Καρλ Μαρξ κέρδισε με ποσοστό 59,5% το χρίσμα για την ηγεσία των Εργατικών και για κάποιους πολιτικούς αναλυτές είναι ο μόνος ικανός να το βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «θα είμαστε η δύναμη που θα αλλάξει τον κόσμο» και υποστήριξε ότι σκοπεύει να πείσει τους απέχοντες στις τελευταίες εκλογές ψηφοφόρους να επανέλθουν. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πραγματικά βαρεθεί τα πολιτικά, αφού τα κυρίαρχα κόμματα δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά στα λεγόμενά τους, αποφεύγοντας συστηματικά να εκθέσουν τις θέσεις τους για το τι πρόκειται να κάνουν με την οικονομία. Αντ΄αυτού οι πολιτικοί αρκούνται σε θεατρινισμούς, αναφέρει ο Guardian.

O Kόρμπιν συμμετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για το Παλαιστινιακό και έχει θέσει ως στόχο το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Είναι επίσης ενεργό μέλος της Διεθνούς Αμνηστείας, της Καμπάνιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και ιδρυτής της Κίνησης για τον Τερματισμό του Διεθνούς Πολεμικού Συνασπισμού.

Υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων και των επιχειρήσεων ενέργειας, θεωρώντας πως πρόκειται για δημόσια αγαθά.

Η αντίθετη άποψη

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Η εκλογή του Κόρμπιν λένε οι Financial Times θα είναι η καταστροφή της κεντροαριστεράς στην Αγγλία. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη είδε να αυξάνεται η απήχηση ακροαριστερών στο εσωτερικό της. Πρώτα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και μετά οι Ποντέμος στην Ισπανία.

Η νίκη του Κόρμπιν έχει ιδιαίτερη σημασία, συνεχίζει. Μια ανυπότακτη ακροαριστερή φιγούρα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Ο Κόρμπιν λέει το δημοσίευμα εκμεταλλεύθηκε την οργή που έχουν προκαλέσει οι κοινωνικές ανισότητες που έχει δημιουργήσει η κρίση. Οι νέοι ειδικά, τον βλέπουν ως μια αυθεντική προσωπικότητα. Όμως αυτές οι θέσεις του που τον κάνουν δημοφιλή εκτιμούν οι FT, είναι οι ίδιες που θα του δώσουν μηδαμινά ποσοστά στους ψηφοφόρους του κέντρου. Αν θέλει να τους προσεγγίσει θα πρέπει να σταματήσει τις κορώνες του εναντίον των αμερικανών και να πάψει να δηλώνει φίλος με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Ένα βασικό ερώτημα που πλανάται και δεν έχει απαντηθεί είναι το πως θα χειριστεί το θέμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μ.Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν ξέρει πια, λένε οι FT αν η μέχρι πρότινος θέση των Εργατικών για παραμονή στην Ε.Ε. μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Στην ανάλυσή τους, οι FT αναφέρουν ότι ο Κόρμπιν θα κάνει το κόμμα των Εργατικών Τροτσικιστικό Κίνημα του '80.

Σχετικές ειδήσεις