ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Κόρμπιν ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών της σκιώδους κυβέρνησής του

Βρετανία: Ο Κόρμπιν ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών της σκιώδους κυβέρνησής του

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε σήμερα (14/09/2015) τα περισσότερα ονόματα της σκιώδους κυβέρνησής του αρχής γενομένης από τον σκιώδη υπουργό του των Οικονομικών, τον Τζον ΜακΝτόνελ, έναν σκληροπυρηνικό αριστερό, πρώην υψηλόβαθμο συνδικαλιστή, ο οποίος επιθυμεί την επιβολή μεγαλύτερων φόρων στους πλούσιους και στις επιχειρήσεις και ο οποίος υπήρξε ο μάνατζερ της προεκλογικής του εκστρατείας.

"Χρειαζόμαστε μία οικονομική στρατηγική για να πατάξουμε τις στρεβλές, βασικές αρχές του οικονομικού μας συστήματος. Η δημόσια ιδιοκτησία έχει πράγματι έναν σημαντικό ρόλο να παίξει, αλλά αυτό θα γίνει μέσα από έξυπνες μορφές του 21ου αιώνα κοινής ιδιοκτησίας και ελέγχου", είχε γράψει ο ΜακΝτόνελ στην εφημερίδα Guardian τον Αύγουστο.

Το 2010, ο ΜακΝτόνελ είχε προκαλέσει αντιδράσεις αστειευόμενος ότι, αν μπορούσε να επιστρέψει στη δεκαετία του ΄80, θα δολοφονούσε την Μάργκαρετ Θάτσερ, την συντηρητική πρωθυπουργό της χώρας κατά την περίοδο 1979-1990. Στη συνέχεια, ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του αυτό, το οποίο χαρακτήρισε αστείο.

Ο βασικότερος αντίπαλος του Κόρμπιν στην κούρσα για την διεκδίκηση της ηγεσίας των Εργατικών, ο Άντι Μπέρναμ, ορίστηκε σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, ενώ η Χίλαρι Μπεν διατηρεί τη θέση της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών.

Η Άντζελα Ιγκλ θα είναι η νέα σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας, ενώ η βουλευτής του Λιούισαμ Χάιντ Αλεξάντερ θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Μπέρναμ (σκιώδης υπουργός Υγείας), και ο Λόρδος Φάλκονερ, πρώην συγκάτοικος του Τόνι Μπλερ, θα συνεχίσει να έχει το χαρτοφυλάκιο του σκιώδους υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο Τσούκα Ουμούνα, πρώην υπουργός Επιχειρηματικότητας της σκιώδους κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν θα είναι μέλος της νέας σκιώδους κυβέρνησης, διότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε να αποκλείσει ότι το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η Νταϊάν Αμποτ θα είναι η νέα σκιώδης υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, ο Βέρνον Κόκερ σκιώδης υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία και ο Ίαν Μάρεϊ θα συνεχίσει να κατέχει το σκιώδες υπουργείο για την Σκωτία.
Η υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κένσμπεργκ σχολίασε ότι ο Κόρμπιν πέτυχε τον πρώτο στόχο του ως νέος ηγέτης των Εργατικών, δηλαδή να συμπεριλάβει στη σκιώδη κυβέρνησή του πρόσωπα από το κέντρο του κόμματος, ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα.

Η ίδια όμως πρόσθεσε ότι πολλοί Εργατικοί βουλευτές θα δυσκολευτούν να δεχτούν τον διορισμό του ΜακΝτόνελ.
Επίσης, όπως σχολιάζει το BBC, τις σημαντικότερες θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση καταλαμβάνουν άνδρες.
Πράγματι, πολλοί Εργατικοί πολιτικοί άσκησαν κριτική επί της απόφασης του Κόρμπιν να ορίσει περισσότερους άνδρες σκιώδεις υπουργούς.

Η Εργατική βουλευτής Νταϊάνα Τζόνσον έγραψε στο Twitter ότι οι διορισμοί είναι "τόσο απογοητευτικοί", ενώ η πρώην σκιώδης υπουργός-αρμόδια για τη Σκωτία, η Μάργκαρετ Κάραν, με ανάρτησή της, σχολίασε ότι "απαιτείται επείγουσα αναθεώρηση".