ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Στα όρια των δυνατοτήτων της η Γερμανία από την αδράνεια της Ευρώπης

Γκάμπριελ: Στα όρια των δυνατοτήτων της η Γερμανία από την αδράνεια της Ευρώπης

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα (14/09/2015) ότι η «αδράνεια της Ευρώπης» οδήγησε τη χώρα του «στα όρια των δυνατοτήτων της» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, ενώ συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατανομή των προσφύγων στα 28 κράτη μέλη θα διεξαχθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία αντιμετώπισε εκ νέου το Σαββατοκύριακο μαζική ροή προσφύγων ωθώντας το Βερολίνο να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κυρίως με την Αυστρία.

«Η ευρωπαϊκή αδράνεια στην κρίση των προσφύγων επίσης οδήγησε στο μεταξύ τη Γερμανία στα όρια των δυνατοτήτων της». Το πρόβλημα «δεν είναι καταρχάς ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η ταχύτητα με την οποία φθάνουν», η οποία περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων», δήλωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, στη εφημερίδα Tagesspiegel.

Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ στη βερολινέζικη εφημερίδα διατυπώνονται μερικές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την κατανομή στους κόλπους των 28 χωρών των 160.00 προσφύγων.

Ωστόσο «παράλληλα» με το θέμα της κατανομής, «οφείλουμε επίσης να βοηθήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις χώρες καταγωγής των προσφύγων αυτών», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος.

Ο Γκάμπριελ πρότεινε επίσης «άμεση βοήθεια 1,5 δισεκ. ευρώ» να διατεθεί «από τη Γερμανία και την Ευρώπη» για «τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς», όπως για παράδειγμα στον Λίβανο και την Ιορδανία, για την εκπαίδευση, τη σίτιση και τη στέγαση.

Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο το 2015, έναν αριθμό ρεκόρ στην Ευρώπη και για τη χώρα.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την «προσωρινή» επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της, αναστέλλοντας εκ των πραγμάτων την ελεύθερη κυκλοφορία που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν και σηματοδοτώντας μια νέα επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης στη γηραιά ήπειρο.

Σχετικές ειδήσεις