ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Η ΕΕ ρίχνει τείχη, δεν τα υψώνει

Ρέντσι: Η ΕΕ ρίχνει τείχη, δεν τα υψώνει

Η Ευρώπη "έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί" και όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα της μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

"Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης, από τα κέντρα υποδοχής στα 'θερμά σημεια' εισόδου (hot spots) μέχρι τους επαναπατρισμούς. Η Ευρώπη έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρέντσι έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

"Είναι γραμμένο στον ευρωπαϊκό Χάρτη πως δουλειά μας είναι να ρίχνουμε τα τείχη", επέμεινε, αναφερόμενος προφανώς στους φράχτες που κατασκευάζει η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της.

"Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μοιάζει να είναι σε κρίση και προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", συνέχισε.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μουσείο ή ένας τόπος ενθυμημάτων. Πρέπει να δούμε με μεγαλύτερο ανθρωπισμό αυτό που γίνεται στον κόσμο, ξεκινώντας από τη Συρία", πρόσθεσε ο Ρέντσι.

"Η Ευρώπη οικοδομήθηκε με έναν ορίζοντα πιο ευρύ", διαβεβαίωσε.

Επανερχόμενος στο θέμα των λεγόμενων "hot spots", των κέντρων υποδοχής, καταγραφής και διαλογής των μεταναστών, που επινοήθηκαν προκειμένου να καταγραφούν τα πρόσωπα που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, ο Ρέντσι εκτίμησε πως αποτελούν "ένα στοιχείο της λύσης, όχι τη λύση".

Η υλοποίηση και ενεργοποίηση αυτών των hot spots, που υπερασπίζεται η Γαλλία, θα είναι πιθανόν ένα από τα θέματα που θα θίξει απόψε ο Ρέντσι στη διάρκεια ενός δείπνου στη Μοντένα, στη βόρεια Ιταλία, με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.