ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι Μουν: Εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για το μεταναστευτικό

Μπαν Κι Μουν: Εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για το μεταναστευτικό

Να «δείξουν συμπόνια» στο μεταναστευτικό προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες ογενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, συνάντηση σε επίπεδο υπουργών και μία Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη με θέμα την μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «επιδείξουν συμπόνια», να υιοθετήσουν μια «κοινή προσέγγιση που θα συνάδει με τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο και θα σέβεται το γράμμα και το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ανακοίνωσή του, «καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, μεταξύ αυτών το δικαίωμα του να αναζητά κανείς άσυλο και την απαγόρευση της απώθησης».

Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού «παρακολουθεί με μια ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία το κλείσιμο ορισμένων συνόρων στην Ευρώπη, όπως και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υποδοχής αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη ποινικοποίηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο».

Όλοι οι μετανάστες «πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο ίδιος.

Υπενθύμισε δε ότι θα οργανώσει μια ειδική συνεδρίαση την 30η Σεπτεμβρίου με θέμα την προσφυγική κρίση, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ «προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις τις οποίες θέτουν τα εντεινόμενα μεταναστευτικά ρεύματα και η αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο».