ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στα χέρια των αρχών δύο ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ

Γαλλία: Στα χέρια των αρχών δύο ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ

Δύο Ισπανοί υπήκοοι, μέλη της βασκικής αυτονομιστής οργάνωσης ETA, οι οποίοι φυγοδικούν και παρουσιάζονται από τη Μαδρίτη ως πολιτικοί ηγέτες των αυτονομιστών, συνελήφθησαν σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο Σεντ Ετιέν ντε Μπαϊγκορί (Ατλαντικά Πυρηναία), σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Πρόκειται για μια γυναίκα, την Ιράτσε Σορθάμπαλ, η οποία «αναζητείται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια» από τη δικαιοσύνη στη Γαλλία και στην Ισπανία, καθώς και για έναν άνδρα, τον Νταβίντ Πλα, ο οποίος είναι «στην παρανομία από το 2011», διευκρίνισε πηγή στη γαλλική αστυνομία μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύλληψη των δύο πολιτικών στελεχών της ETA από τις Βρυξέλλες, πρόκειται για τους «δύο πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες ως σήμερα» και με την προσαγωγή τους «η ETA αποκεφαλίστηκε, εξαρθρώθηκε», όπως έκρινε ο ίδιος.

Άλλοι δύο Etarras «χαμηλής στάθμης» στην ιεραρχία συνελήφθησαν μαζί με το ζευγάρι, σύμφωνα με την πηγή στη γαλλική αστυνομία. Πλαστά έγγραφα και όπλα, «ο συνήθης εξοπλισμός των μελών της ΕΤΑ» ανακαλύφθηκαν στο σπίτι όπου έγινε η σύλληψη, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, η επιχείρηση η οποία οδήγησε στη σύλληψη των τεσσάρων αυτών προσώπων διεξήχθη από κοινού από την ισπανική αστυνομία και τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) της Γαλλίας.

Σχετικές ειδήσεις