ΚΟΣΜΟΣ

Είναι αυτή η «τουαλέτα του μέλλοντος»; (photos)

Είναι αυτή η «τουαλέτα του μέλλοντος»; (photos)

Επανάσταση στο σύστημα αποχέτευσης, στα απόβλητα των βιομηχανιών, αλλά και στον τρόπο που βλέπαμε μέχρι σήμερα τη... λεκάνη, υπόσχεται να φέρει η «τουαλέτα του μέλλοντος» που σχεδίασαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η Sol-Char συγκεντρώνει ηλιακή ενέργεια, την οποία και χρησιμοποιεί για να μετατρέπει τα ανθρώπινα απόβλητα σε χρήσιμα προϊόντα όπως στερεά καύσιμα, λιπάσματα και θερμότητα. Όλη τη… βρόμικη, δε, δουλειά κάνουν καλώδια οπτικών ινών τα οποία μεταφέρουν το φως σε ένα «θάλαμο αντίδρασης» όπου τα περιττώματα μετατρέπονται σε χρησιμοποιήσιμη ύλη.

Η πρωτοποριακή, μάλιστα, τουαλέτα για το σχεδιασμό της οποίας η ομάδα ερευνητών εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ίδρυμα Bill και Melinda Gates, δεν χρειάζεται ούτε αποχέτευση, ούτε καν νερό για να… δουλέψει.

«Είναι μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος διαχείρισης των περιττωμάτων», δήλωσε στο CNBC ο Karl Linden, επικεφαλής του προγράμματος: «Επανασχεδιάζουμε την πρόκληση για την τουαλέτα».

Ο Linden, καθηγητής της περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ανέφερε μάλιστα ότι στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η συγκομιδή ή η καταστροφή των περιττωμάτων είναι ανθυγιεινής, μη ασφαλής και κοστίζει.

Κατά μέσο όρο εξάλλου, οι κακές συνθήκες υγιεινής κοστίζουν στις χώρες 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, «δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η πρωτότυπη «τουαλέτα του μέλλοντος» είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας, ωστόσο για την ώρα η τιμή της είναι λίγο τσουχτερή αφού υπολογίζεται στα 12.000 δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις