ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: Επέστρεψε στην προεδρία της χώρας ο Μισέλ Καφαντό

Μπουρκίνα Φάσο: Επέστρεψε στην προεδρία της χώρας ο Μισέλ Καφαντό

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μισέλ Καφαντό, αποκαταστάθηκε επισήμως την Τετάρτη (23/9), μία εβδομάδα αφότου ανατράπηκε πραξικοπηματικά από την προεδρική φρουρά.

"Αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δεν σταμάτησα ποτέ να κηρύσσω τον διάλογο μεταξύ όλων των συνιστωσών της κοινωνίας μας και να ζητώ τη διοργάνωση εκλογών, κάτι που παραμένει ο βασικός μας στόχος" είπε ο Καφαντό στην τελετή αποκατάστασής του, παρουσία πολλών ηγετών από γειτονικές χώρες.

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την αποστολή που μας εμπιστεύτηκε ο λαός της Μπουρκίνα Φάσο, να συγκροτήσουμε αξιόπιστους θεσμούς για τη νέα χώρα που είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε με αληθινή δημοκρατία και δικαιοσύνη", συνέχισε καταχειροκροτούμενος.

Στην τελετή παρέστησαν οι πρόεδροι του Μπενίν Τόμας Μπόνι Γιάγι, της Γκάνας Τζον Ντραμάνι Μαχάμα, του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου και ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Γέμι Οσινμπάτζο.

Ο πρωθυπουργός Ισαάκ Ζιντά, η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του μεταβατικού κοινοβουλίου Σερίφ Σι, αποκαταστάθηκαν επίσης στις θέσεις τους και ήταν παρόντες στην τελετή. Ο Ζιντά είπε πάντως ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου, θα αναβληθούν για "αρκετές εβδομάδες" και έκρινε "αδιανόητο" να παραμείνει ως έχει η προεδρική φρουρά, η μονάδα του στρατού που υποκινησε το πραξικόπημα. "Στο στάδιο που βρισκόμαστε, είναι πρακτικά αδιανόητο να διατηρήσουμε την προεδρική φρουρά", σημείωσε.

Ο Καφαντό ανατράπηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από την προεδρική φρουρά του πρώην προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ. Το βράδυ της Τρίτης ο αρχηγός των πραξικοπηματιών, στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, επιβεβαίωσε ότι παραδίδει και πάλι την εξουσία στους πολιτικούς.

Σχετικές ειδήσεις