ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη για το προσφυγικό

Η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη για το προσφυγικό

Μπορεί η χθεσινή Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα να έγινε σε πολύ καλύτερο κλίμα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ο ρόλος όμως της Τουρκίας έγινε ξεκάθαρος, αφού τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν ότι η Άγκυρα είναι σημείο κλειδί για το τι πρόκειται να γίνει.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ NA ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντόναλτ Τουσκ προειδοποίησε ότι «το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών δεν έχει έρθει ακόμα», ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αναφερόμενοι φυσικά στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας. Ο ίδιος εμμέσως πλην όμως σαφώς κατηγόρησε τη Μέρκελ για τις προηγούμενες δηλώσεις της λέγοντας ότι είναι «απαραίτητο να επανορθώσουμε και να διευκρινίσουμε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά».

Η Ευρώπη ήλπιζε ότι με την έξτρα οικονομική βοήθεια που απελευθέρωσε χθες η Κομισιόν για την Τουρκία, η Άγκυρα θα άρχιζε να δουλεύει υπέρ της παραμονής των Σύριων στο έδαφός της και θα έκανε επιτέλους κάτι για να σταματήσει η διακίνηση ανθρώπων στα παράλιά της.

Τι ζητάει η Άγκυρα

Η Τουρκία απαιτεί πολύ περισσότερα από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που απελευθερώθηκαν για να συνεχίσει να φιλοξενεί στους καταυλισμούς της τους Σύριους πρόσφυγες. Είναι προφανές πως το διακύβευμα για την Τουρκία είναι ο εξοστρακισμός των Κούρδων ανταρτών από τα σύνορά της.

Ο κ. Τουσκ ο οποίος πολύ πρόσφατα επισκέφθηκε την Άγκυρα δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι τα χρήματα». «Δεν είναι τόσο εύκολο όσο περιμέναμε» τόνισε μεταφέροντας ουσιαστικά το μήνυμα του Αχμέτ Νταβούτογλου για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα της Βόρειας Συρίας με την Τουρκία. Πρόκειται για περιοχή που υπερασπίζονται οι Κούρδοι αντάρτες οι οποίοι πολεμούν με ίδιες δυνάμεις τους τζιχαντιστές.

Αυτή η ουδέτερη ζώνη σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας θα μπορεί να φιλοξενήσει τους Σύριους που βρίσκονται στους καταυλισμούς. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή απλώς ελέγχεται από τους Κούρδους. Οι σύριοι πρόσφυγες ούτως ή άλλως έχουν χάσει κάθε ελπίδα για τερματισμό του πολέμου που έχει ισοπεδώσει τη χώρα τους και άρα επιστροφής σε αυτήν.

Υπάρχουν πολλοί εντός της Ευρωζώνης που αμφισβητούν τα κίνητρα της Τουρκίας, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Ερντογάν επιθυμεί την περαιτέρω χαλάρωση στις προϋποθέσεις για παροχή βίζα σε Τούρκους πολίτες, κάτι που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή η Μέρκελ παραδέχεται ότι «χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης». Εν τω μεταξύ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είχε προτείνει χθες να δοθεί η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και άρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όποια χώρα θέλει να τα αναλάβει, πρόταση που φυσικά δεν εισακούστηκε.

H Τουρκία παίζει σκληρό παιχνίδι προκειμένου να λύσει ζητήματα στο εσωτερικό της καθώς η βία και οι επιθέσεις από το PKK έχουν ενταθεί μετά την απόφαση Ερντογάν να ξανανοίξει ένα μέτωπο που ήταν ανενεργό εδώ και χρόνια.

Το θέμα είναι ότι η Ευρώπη φοβάται ότι η προσφυγική ροή θα ενταθεί κάτι που κάνει ακόμα πιο ισχυρή τη θέση της Άγκυρας. Εν τω μεταξύ η Ρωσία ενισχύει πλέον επισήμως τις δυνάμεις του Άσαντ, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του.

Βέβαια ακόμα κι αυτό άλλαξε αφού η Μέρκελ δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου ότι στις συνομιλίες που θα γίνουν για τη λύση του θέματος της Συρίας θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις