ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία απαγορεύει στις ρωσικές εταιρίες να πετούν σε ουκρανικές πόλεις

Η Ουκρανία απαγορεύει στις ρωσικές εταιρίες να πετούν σε ουκρανικές πόλεις

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες Aeroflot και Transaero απαγορεύεται στο εξής να πραγματοποιούν δρομολόγια στην Ουκρανία ενώ δεν επιτρέπεται επίσης και η λειτουργία της εταιρείας Kaspersky, που ειδικεύεται στο λογισμικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει το Κίεβο στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η διέλευση των αεροσκαφών των ρωσικών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας θα απαγορεύεται επίσης αν μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό, αγαθά διπλής χρήσης (σ.σ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς) ή Ρώσους στρατιώτες", διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του.

Τα ρωσικά αεροσκάφη "δεν έχουν καμιά δουλειά στα ουκρανικά αεροδρόμια", τόνισε ο Γιατσενιούκ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Μεταφορών της Ουκρανίας είχε διευκρινίσει ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν από τις 25 Οκτωβρίου, χωρίς όμως να αναφέρει ποιες εταιρείες πλήττονται από αυτές.

Όσον αφορά την εταιρεία Kaspersky, ο Γιατσενιούκ διέταξε την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών να απαγορεύσει την αγορά και τη χρήση του λογισμικού της από τις κρατικές υπηρεσίες.

Από τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ουκρανία πλήττονται πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα τηλεοπτικά κανάλια Russia Today και NTV αλλά και δημοσιογράφοι άλλων χωρών. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί επίσης στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ, τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και σε άλλους αξιωματούχους.

Σχετικές ειδήσεις