ΚΟΣΜΟΣ

Ορειβάτης με ένα δάχτυλο ήθελε να κατακτήσει το Έβερεστ (video+photos)

Ορειβάτης με ένα δάχτυλο ήθελε να κατακτήσει το Έβερεστ (video+photos)

Την προσπάθειά του να αναρριχηθεί πρώτος στο Έβερεστ, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ τον περασμένο Απρίλιο, εγκατέλειψε ένας Ιάπωνας ορειβάτης με ένα μόνο δάχτυλο.

Ο 33χρονος Νομποκάζου Κουρίκι, ο οποίος έχασε εννέα από τα δάχτυλά του εξαιτίας κρυοπαγήματος κατά την προηγούμενη απόπειρά του να κατακτήσει το Έβερεστ το 2012, ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook νωρίς το πρωί της Κυριακής (27/9) ένα μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να κατέβει».

Ήταν ο μοναδικός ορειβάτης που θέλησε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου αυτό το φθινόπωρο. Συνοδευόμενος από μια ομάδα κατάφερε να αναρριχηθεί ως τον καταυλισμό 2 που βρίσκεται περίπου στα 6.400 μέτρα, ενώ στη συνέχεια θα κατέβαινε μόνος.

«Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, όμως μου πήρε πολύ χρόνο να προχωρήσω εξαιτίας του πυκνού χιονιού. Συνειδητοποίησα ότι αν συνέχιζα δεν θα μπορούσα να επιστρέψω, οπότε αποφάσισα να κατέβω», εξήγησε ο Κουρίκι, ο οποίος αποπειράθηκε για πέμπτη να κατακτήσει το Έβερεστ.

Υπενθυμίζεται ότι δεκαοκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Απρίλιο εξαιτίας μιας τεράστιας χιονοστιβάδας που δημιουργήθηκε από το σεισμό που έπληξε το Νεπάλ. Η τραγωδία αυτή οδήγησε εκατοντάδες ορειβάτες να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, προκειμένου να δουν τον κόσμο από τα 8.848 μέτρα.

Εξάλλου ο θάνατος 16 σέρπα (ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας) από μια χιονοστιβάδα το 2014 είχε αναστείλει τις αναρριχήσεις τη χρονιά εκείνη.

Ο σεισμός της 25ης Απριλίου προκάλεσε το θάνατο περίπου 8.900 ανθρώπων στο Νεπάλ. Επίσης μια χιονοστιβάδα στο Έβερεστ κατέστρεψε το δημοφιλές μονοπάτι Λάνγκτανγκ, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για το τουριστικό μέλλον της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις