ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η Γαλλία τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ξεκίνησε η Γαλλία τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η Γαλλία πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία την Κυριακή (27/9) βάσει πληροφοριών που είχε συλλέξει από αναγνωριστικές πτήσεις που διεξήγαγε εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι επιδρομές αυτές πραγματοποιήθηκαν «με σεβασμό στην αυτονομία της δράσης μας, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή».

Παράλληλα το Μέγαρο των Ηλυσίων υπογράμμισε ότι τα αεροπορικά πλήγματα επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα «να πολεμήσουμε εναντίον της τρομοκρατικής απειλής που αποτελεί το Νταές», το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Θα πραγματοποιούμε πλήγματα κάθε φορά που κινδυνεύει η εθνική μας ασφάλεια», τονίζει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη ότι «πρέπει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο συριακό χάος» και το γεγονός ότι «ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να προστατευθεί από κάθε μορφή βίας, αυτή του Ντάες και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, αλλά παράλληλα και εναντίον των αιματηρών βομβαρδισμών του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ», η γαλλική προεδρία εκτίμησε ότι «περισσότερο από ποτέ επείγει να ξεκινήσει μια πολιτική μετάβαση».

Η Γαλλία «είναι δεσμευμένη» στην υλοποίηση αυτής της μετάβασης, στην οποία θα συμμετάσχουν «στοιχεία του καθεστώτος και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», και θα εργαστεί ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και με την υποστήριξη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, εξηγεί η ανακοίνωση.

Τα πρώτα αυτά πλήγματα στη Συρία πραγματοποιούνται την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ολάντ ζήτησε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες να διοργανωθεί μια νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία έπειτα από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2014, γνωστές και ως Γενεύη 1 και 2.