ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Σφοδρή επίθεση από τους Ταλιμπάν και συγκρούσεις με στρατό και αστυνομία

Αφγανιστάν: Σφοδρή επίθεση από τους Ταλιμπάν και συγκρούσεις με στρατό και αστυνομία

Απόπειρα να ανακαταλάβουν την πόλη Κουντούζ έκαναν σήμερα (28/09) οι Αφγανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τον στρατό πριν τελικά καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους νοσοκομείο 200 κλινών.

Αξιωματικός της αστυνομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο το οποίο ελεγχόταν από την κυβέρνηση έπεσε στα χέρια των ανταρτών.

Λίγο μετά το ξημέρωμα οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σφοδρή επιχείρηση από τρεις κατευθύνσεις εναντίον της Κουντούζ, ένα εμπορικό σταυροδρόμι στο δρόμο προς το Τατζικιστάν. Η πόλη είναι έρημη: οι κάτοικοι κρύβονται στα σπίτια τους, καθώς νέοι φόβοι εγείρονται ότι μέρη της επαρχιακής πρωτεύουσας μπορεί να τεθούν υπό τον έλεγχό τους.

Στα περίχωρα της Κουντούζ, οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν συνεχίζονται, αλλά "οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν" τους αντάρτες, δήλωσε ο Σαγιέντ Σάρουαρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Κουντούζ.

Είναι η πρώτη φορά που η πόλη απειλείται από τους Ταλιμπάν φέτος. Δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, οι αντάρτες είχαν προελάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων προ των πυλών της Κουντούζ πριν απωθηθούν από τον στρατό.

Η πτώση της Κουντούζ θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Ασραφ Γάνι, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2014, να επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα που σπαράσσεται από 30 χρόνια συγκρούσεων.

Όμως η αποστολή αυτή είναι δύσκολη. Οι αφγανικές δυνάμεις είναι για πρώτη φορά μόνες στην πρώτη γραμμή καθώς οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ τερμάτισαν την αποστολή τους στα πεδία της μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και παρά την σοβαρή εσωτερική διαμάχη για τη διαδοχή του μουλά Ομάρ, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις και να αντιμετωπίζουν τον στρατό και την αστυνομία σε όλη τη χώρα.