ΚΟΣΜΟΣ

Δυνατότητα φιλοξενίας έως και 6.700 προσφύγων έχει η Σλοβενία

Δυνατότητα φιλοξενίας έως και 6.700 προσφύγων έχει η Σλοβενία

Την απόφαση να αυξήσει τη δυνατότητα στέγασης προσφύγων σε περίπτωση που φθάσει στα σύνορα της δεύτερο προσφυγικό κύμα πήρε η Σλοβενία.

Υπάρχει πλέον χώρος για τη φιλοξενία 6.700 ατόμων, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρχε δυνατότητα υποδοχής 4.000 ατόμων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς.

Όσο εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 5.000 πρόσφυγες, η κατάσταση στη Σλοβενία δεν αλλάζει τις τελευταίες μέρες. Η πλειοψηφία των προσφύγων επιλέγουν τη διαδρομή μέσω Κροατίας και Ουγγαρίας, εξήγησε.

Η σλοβενική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να αλλάξει η πορεία του προσφυγικού ρεύματος, είπε ο κ. Σέφιτς.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος - Ζνίνταρ δήλωσε ότι είναι πιθανό η Ουγγαρία να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία.

Αν η Ουγγαρία το αποφασίσει, θα ενημερώσει τη Σλοβενία εγκαίρως, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, η οποία συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό της, Σάντορ Πίντρ και συζήτησαν τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση.

Η Ουγγαρία και η Σλοβενία είναι και οι δύο χώρες διέλευσης, αλλά η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ βαρύτερο φορτίο. Το κλείσιμο των συνόρων της θα επηρέαζε τις μεταναστευτικές ροές και γι' αυτό είναι «απαραίτητο να έχουμε σαφείς, συγκεκριμένες πληροφορίες- και αρκετά σύντομα» είπε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Η δυναμικότητα υποδοχής προσφύγων αυξήθηκε στις πόλεις Λεντάβα και Γκόρνια Ράντγκονα στη βορειοανατολική Σλοβενία, καθώς και στις συνοριακές διαβάσεις Σέντιλι, Πετίσοβτσι, Βρχνίκα και Λόγκατετς στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι σλοβενικές αρχές επικεντρώνονται στη φιλοξενία προσφύγων σε κτίρια και όχι σε σκηνές. Περίπου 1.000 κλίνες είναι διαθέσιμες σε κτίρια, δήλωσε ο Ντάρκο Μπουτ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Καταστροφών. Έχουν διασφαλιστεί τρόφιμα, αδιάβροχα και κουβέρτες, πρόσθεσε.

Η Caritas, φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας στη Σλοβενία, έλαβε από τη γερμανική Caritas 50.000 ευρώ για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, καθώς και 1.000 κρεβάτια και 1.000 υπνόσακους, αξίας 52.000 ευρώ. Ακόμη 1.000 υπνόσακοι αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, η αυστριακή Caritas αναμένεται να δωρίσει 1.000 υπνόσακους και 1.000 κουβέρτες αυτή την εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 30.000 γεύματα σε ξηρή μορφή τις επόμενες μέρες.

Σχετικές ειδήσεις