ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία δεν θα δεχτεί παραπάνω μετανάστες αλλά θα τριπλασιάσει το ποσό βοήθειας προς αυτούς

Η Ιαπωνία δεν θα δεχτεί παραπάνω μετανάστες αλλά θα τριπλασιάσει το ποσό βοήθειας προς αυτούς

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανέφερε ότι η χώρα του θα διαθέσει γύρω στα 1,6 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους λόγω συρράξεων και για να χτίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όπως διευκρίνισε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθεια στους πρόσφυγες κατά περίπου 810 εκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές το ποσό που διέθεσε πέρσι, και θα διαθέσει για ειρηνικούς σκοπούς περίπου 750 εκατ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός όμως απέρριψε κάθε σενάριο η Ιαπωνία - η οποία δέχτηκε μόλις 11 από τους 5.000 αιτούντες άσυλο πέρσι - υποδοχής προσφύγων από τη Συρία. Ερωτηθείς σχετικά σε μια συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Άμπε απάντησε γενικευμένα ότι η χώρα χρειάζεται να στηρίξει τους δικούς της εργαζόμενους με βήματα όπως η ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων για να βρουν δουλειές.

«Σε σχέση με το θέμα του πληθυσμού, υπάρχουν πολλά πράγματα που οφείλουμε να κάνουμε προτού δεχτούμε μετανάστες» είπε, προσθέτοντας, «η Ιαπωνία θα ήθελε να συνεισφέρει αλλάζοντας τις συνθήκες που δημιουργούν τους μετανάστες».