ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Επίθεση Κούρδων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Ιράκ: Επίθεση Κούρδων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Κουρδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σήμερα (30/09) κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί για την κατάληψη των υψωμάτων αλ-Γκούρα δυτικά του Κιρκούκ, στην κατεύθυνση του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους Χαουίτζαχ, δήλωσαν κουρδικές στρατιωτικές πηγές.

Οι Κούρδοι πήραν τον πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ το περασμένο καλοκαίρι, όταν ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις βάσεις τους μέσα και γύρω από την πόλη καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καταλάμβαναν περίπου το ένα τρίτο της χώρας.

Οι πεσμεργκά έχουν διευρύνει μια ουδέτερη ζώνη γύρω από την πόλη με σειρά επιθέσεων, εκκαθαρίζοντας περισσότερα από 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με το συμβούλιο ασφαλείας της περιοχής.

Εκτός από τα εδαφικά κέρδη γύρω από το Κιρκούκ, το μέτωπο ανάμεσα στους πεσμεργκά και στο Ισλαμικό Κράτος δεν έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου εδώ και μήνες.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπόρεσε να αποσπάσει έδαφος από τους πεσμεργκά αφότου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός άρχισε να βομβαρδίζει τους εξεγερμένους.

Οι Κούρδοι ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που διεκδικούν ως δική τους και δεν έχουν κίνητρο για να προχωρήσουν περισσότερο στις κυρίως αραβικές πόλεις και χωριά, εκτός από τα σημεία εκείνα που αποτελούν ευθεία απειλή στην περιοχή τους.