ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον Άσαντ

Γαλλία: Η Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον Άσαντ

Ποινική έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ξεκίνησε στη Γαλλία για βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μεταξύ του 2011 και του 2013, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου προκαταρκτική έρευνα κατ’ αγνώστων για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έπειτα από επισήμανση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η έρευνα βασίζεται κυρίως στη μαρτυρία του "Σέζαρ", ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που διέφυγε από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013, παίρνοντας μαζί του 55.000 φρικιαστικές φωτογραφίες σωματικών βασανιστηρίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε τα γεγονότα στον εισαγγελέα του Παρισιού. Οι ερευνητές του κεντρικού Γραφείου αντιμετώπισης των εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου (OCLCHGCG) έχουν επιφορτιστεί να διεξαγάγουν τις έρευνες.

Θα εργαστούν κυρίως με αφετηρία χιλιάδες φωτογραφίες βασανιστηρίων που συγκέντρωσε στη διάρκεια δύο χρόνων ο άνδρας αυτός, ο επονομαζόμενος "Σέζαρ", που ήταν φωτογράφος στις τάξεις του συριακού καθεστώτος προτού διαφύγει από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013. Λέει πως είχε εργαστεί σε μια μονάδα τεκμηρίωσης της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας.