ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία ΗΠΑ: Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στη Συρία δεν στοχοθέτησαν περιοχές των τζιχαντιστών

Καταγγελία ΗΠΑ: Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στη Συρία δεν στοχοθέτησαν περιοχές των τζιχαντιστών

Στην καταγγελία ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία δεν φαίνεται να στοχοθέτησαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ενδέχεται να επεκτάθηκαν πέραν της περιοχής της Χομς και σε άλλα τμήματα της συριακής επικράτειας, προέβη Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανέφερε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας να μείνουν εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας.

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τον εναέριο χώρο της Συρίας ενόψει των επιχειρήσεων, επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι, παρά το γεγονός αυτό, ο διεθνής συνασπισμός «συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρέδωσε το μήνυμα στις αμερικανικές αρχές στη Βαγδάτη.

Το State Department από την πλευρά του επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι προσέθεσε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος στη Βαγδάτη ενημέρωσε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας ότι τα ρωσικά μαχητικά θα ξεκινούσαν σήμερα αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον για τις αεροπορικές επιδρομές

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας, κρίνοντας ότι οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα (...) ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Σχετικές ειδήσεις