ΚΟΣΜΟΣ

Θανατική ποινή σε πέντε άνδρες για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία (video)

Θανατική ποινή σε πέντε άνδρες για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία (video)

Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο για μια σειρά επιθέσεων σε προαστιακά τρένα το 2006 στη Μουμπάι, οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, που προκάλεσαν 189 θανάτους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI).

Το ειδικό δικαστήριο της Μουμπάι καταδίκασε άλλους επτά σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στις επιθέσεις αυτές.

Αυτά τα δώδεκα άτομα κρίθηκαν ένοχα για φόνο, συνωμοσία και πολεμική ενέργεια σε σχέση με τις επιθέσεις αυτές που σημειώθηκαν στις 11 Ιουλίου σε απογευματινή ώρα αιχμής, προκαλώντας επίσης τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ανθρώπων.

Η έρευνα της αστυνομίας κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 30 ανθρώπων, οι 13 από τους οποίους Πακιστανοί, οι οποίοι εξακολουθούν να διαφεύγουν, όπως και τέσσερις ινδοί ύποπτοι.

Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε σάκους κρυμμένους κάτω από εφημερίδες και ομπρέλες μέσα στα τρένα.

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, οι βόμβες είχαν κατασκευαστεί στη Μουμπάι και είχαν τοποθετηθεί εσκεμμένα μέσα σε βαγόνια της πρώτης θέσης ώστε να χτυπηθούν οι εύποροι κάτοικοι της Μουμπάι που κατάγονται από το κρατίδιο Γκουτζαράτ.

Οι επιθέσεις στα τρένα πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Γκουτζαράτ το 2002 και προκάλεσαν περισσότερους από 1.000 θανάτους, κυρίως μουσουλμάνων, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή.

Η αστυνομία κατηγόρησε το ισλαμιστικό κίνημα Λάσκαρ-ε-Τάιμπα, που έχει την έδρα του στο Πακιστάν, ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αν και την ευθύνη ανέλαβε μια μικρή οργάνωση επονομαζόμενη Λάσκαρ-ε-Κάχαρ.

Οι επιθέσεις είχαν προκαλέσει το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν.