ΚΟΣΜΟΣ

Στοιχεία σοκ για τον μακελάρη του Όρεγκον (videos)

Στοιχεία σοκ για τον μακελάρη του Όρεγκον (videos)

Ο δράστης του μακελειού στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον είχε υπηρετήσει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είχε στην κατοχή του 13 όπλα, που είχαν όλα αγοραστεί νόμιμα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις τοπικές αρχές.

Ο Κρίστοφερ Χάρπερ Μέρσερ, 26 ετών, είχε καταταγεί στον αμερικανικό στρατό στις 5 Νοεμβρίου 2008 στο Φορτ Τζάκσον της Νότιας Καρολίνας. Υπηρέτησε όμως μόλις έναν μήνα αφού στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους τον απέλυσαν καθώς έκριναν ότι δεν πληρούσε τα απαραίτητα προσόντα, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι ο Μέρσερ άφησε πίσω του ορισμένα γραπτά στα οποία εκφράζει την αντιπάθειά του για τους μαύρους.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας, Τζον Χάνλιν, ο οποίος αρνείται μέχρι τώρα να προφέρει το όνομα του ενόπλου που σκότωσε εννέα ανθρώπους, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα το ακούσουν αργότερα σήμερα από τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει τη νεκροτομή. Όπως είπε, το πανεπιστήμιο αναμένεται να ξανανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο σερίφης επανέλαβε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του δράστη και του Κοινοτικού Κολεγίου Άμπκουα στην πόλη Ρόζμπεργκ. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους της περιοχής να παραδώσουν στις αρχές τυχόν υλικό --φωτογραφίες και βίντεο-- που έχουν στην κατοχή τους από το μακελειό.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών των ΗΠΑ (ATF), ο Μέρσερ είχε στην κατοχή του τουλάχιστον 13 όπλα, έξι από τα οποία βρέθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου και άλλα επτά στο σπίτι του. Η ειδική πράκτορας της ATF Σελίνες Νούνιες είπε ότι όλα τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα, είτε από τον ίδιο είτε από μέλη της οικογένειάς του.

Από τα έξι όπλα που βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο, τα πέντε ήταν πιστόλια και το έκτο ένα τουφέκι.