ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν και ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν και ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Συνάντηση της τελευταίας στιγμής είχαν ο Τζον Κέρι και ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ την Παρασκευή (2/10) τη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως σημείωσε Ιρανός αξιωματούχος, οι Κέρι και Ζαρίφ αναφέρθηκαν στην κρίση στη Συρία και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν γύρω στις πέντε το απόγευμα (00:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής στα ΗΕ, όπως σημειώνει στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση, που γνωστοποιήθηκε ότι θα γινόταν την τελευταία στιγμή, δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980, μετά την κρίση των ομήρων, μερικούς μήνες έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη σύναψη της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των είκοσι μηνών που διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, οι Κέρι και Ζαρίφ συναντώνταν και μιλούσαν τηλεφωνικά πολύ συχνά και έχουν αποκτήσει ορισμένη οικειότητα.

Στους διαδρόμους του ΟΗΕ ο Ζαρίφ διασταυρώθηκε τη Δευτέρα κατά τύχη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο άνδρες έσφιξαν τα χέρια, γεγονός που αντιμετώπισαν με οργή Ιρανοί κοινοβουλευτικοί.

Οι Ομπάμα και Κέρι κάλεσαν αυτή την εβδομάδα το Ιράν να συνεργαστεί στις προσπάθειες να επιτευχθεί μια διευθέτηση της σύρραξης στη Συρία. Η Τεχεράνη θεωρείται ότι είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές της Δαμασκού.