ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αμερικανικό A 130 «ύποπτο» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Αφγανιστάν: Αμερικανικό A 130 «ύποπτο» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή αμερικανικού αεροσκάφους στον βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 19 ανθρώπων, διεξάγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Αστον Κάρτερ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη «εξαντλητικής έρευνας» για το περιστατικό, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παραδεχθεί προς το παρόν ότι φέρουν ευθύνη για τον βομβαρδισμό.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τα αφγανικά κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αεροπορικό πλήγμα (στις 21.45 ώρα Γκρίνουιτς), το οποίο είναι πιθανόν να προκάλεσε παράπλευρες απώλειες σε παρακείμενη νοσοκομειακή εγκατάσταση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Μπράιαν Τράιμπους.

Ομως, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η έρευνα θα αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας αμερικανικό αεροσκάφος A130, που αποτελεί εξελιγμένο μοντέλο του μεταγωγικού C-130, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυροβόλα για να διεξάγει επιχειρήσεις υποστήριξης των μονάδων στο έδαφος.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, το A 130 άνοιξε πυρ για να υπερασπισθεί τις αμερικανικές ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις που συνοδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις στη μάχη, στο πλαίσιο μίας "συμβουλευτικής και υποστηρικτικής αποστολής".

«Δέχθηκαν πυρ από πολλές θέσεις των ταλιμπάν και το αεροσκάφος ανταπέδωσε τα πυρά», δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική πηγή διευκρινίζοντας:

«προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι για το τι συνέβη».

Σχετικές ειδήσεις